U Sarajevu preminula Nermina Kurspahić

Vijesti 29. aug 201915:19 > 15:20
Pixabay

Danas je u Sarajevu preminula naša članica Nermina Kurspahić. Sahrana će biti obavljena sutra na groblju Vlakovo, a tačno vrijeme sahrane saopćit ćemo naknadno, saopćeno je iz PEN Centra.

Nermina Kurspahić (1956) bila je publicistkinja, esejistica, književna, pozorišna i likovna kritičarka.

Osnovnu školu i gimnaziju završila u Sarajevu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu, također u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju. Na istom fakultetu studirala je arapski i engleski jezik i književnost. Pohađala je i postdiplomske studije iz Teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pisala je i objavljivala tekstove i kritike još u vrijeme studiranja. Njeni su tekstovi objavljivani u časopisima i publikacijama širom bivše Jugoslavije: “Maske” iz Ljubljane, “Scena” iz Novog Sada, “Ladus” iz Beograda, “Oko” iz Zagreba, “Borba”, “Oslobođenje”, “Književne novine”, “Lica” itd, a također i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Meksiku.

Kurspahić je bila i glavna i odgovorna urednica najstarijeg i najuglednijeg magazina za umjetnost, kulturu, nauku i društvena pitanja u BiH, Odjek, koji je upravo zahvaljujući njoj izlazio i za vrijeme opsade Sarajeva.

Također, bila je članica P.E.N. Centra BiH i Društva pisaca BiH, te angažirana u Međunarodnoj asocijaciji likovnih kritičara AIC.

Dobitnica je SOROS-eve nagrade za “Iščezavanje plavih jahača” 1996, prve nagrade “Alija Isaković” za najbolji originalni dramski tekst “All on board” Preporod 2005, te Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva također 2005. godine, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad