Advokat Majki Srebrenice za N1 o presudi Holandiji (VIDEO)

Vijesti 29. aug 201917:33 > 17:37
N1

Tim advokata iz Bosne i Hercegovine i Holandije nakon 19 godina uspjeli su da dobiju presudu kojom se Holandija tereti za smrt Bošnjaka u Srebrenici, bazi Ujedinjenih nacija. O procesu, presudi te 10 odstotnoj odgovornosti za N1 govorio je advokat Simon van der Sluijs koji je u ovom procesu zastupao Majke Srebrenice.

“Obrazloženje presude jeste da sve i da su muškarci zadržani unutar baze, srpski vojnici bi bombarodvali bazu i oni bi poginuli sa 90 odsto tačnosti. Dakle, šanse da prežive bile bi 10 odsto. Takva računica jednostavno se ne može objasniti”, kazao je Van der Sluijs.

Dodao je i to kako su oni (advokati Majki Srebrenice) ukazivali na to da je cijela Srebrenica bila zaštićena zona, što znači da je imala potpunu zaštitu:

“Mi smatramo da bi baza Ujedinjenih nacija svakako uživala potpunu zaštitu i da međunarodna zajednica ne bi dozovolila da srpski vojnici bombarduju ili napadnu bazu. Tako da smo smatrali da bi oni definitivno sa 100 odsto mogućnosti preživjeli da su ostali unutar baze.”

Proces dobijanja spora trajao je dugo zbog, između ostalog, nespremnosti Holandije da se postupak završi kazao je ovaj advokat:

“Prvo smo morali završiti postupak protiv Ujedinjenih naroda koje smo takođe tužili. Tek nakon šest godina zauzet je stav da Ujedinjeni narodi imaju imunitet od vođenja bilo kakvog postupka, onda je mogao da se nastavi postupak protiv Holandije. S druge strane oni nisu izrazili spremnost da se ovaj postupak završi.”

Advokat Simon van der Sluijs istakao je kako je svrha presude omogućavanje boljih uslova života preživjelima s obzirom na materijalnu odštetu koju Holandija mora da plati ovom presudom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad