Bariša Čolak za N1: Ovakvo stanje ne vodi nikuda, poštenije ići u nove izbore

Vijesti 29. aug 201918:08 > 18:15
N1

Stranka demokratske akcije uputila je dva otvorena pitanja HDZ-u: umjesto što optužujete izjasnite se i odblokirajte proces. Što na sve kažu u ovoj stranci, te vide li rješenje za izlaz iz ove situacije, pitali smo Barišu Čolaka, poslanika HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Komentarišući Sporazum za formiranje vlasti na državnom nivou koji su potpisali lideri vladajućih stranaka, Čolak je kazao kako se “tinta nije osušila na Sporazumu a već su salve kritika stizale” te je rekao kako ne razumije kome odgovara da se ovaj dokument ne ispoštuje:

“Još uvijek ne bih rekao da je Sporazum propao, još uvijek želim vjerovati da je moguće napraviti značajan iskorak u ovih nekoliko dana, mada treba biti objektivan i priznati da ovo do sada što se dešavalo nakon potpisivanja Sporazuma nije nešto što ulijeva optimizam.”

Voditelj N1Zvonko Komšić Barišu Čolaka pitao je i da li bi pristao na imenovanje mandatara i formiranje vlasti bez slanja Godišnjeg nacionalnog programa:

“Trebamo pokušati napraviti vlast koja će u narednom razdoblju poslati ne jedan nego više ANP u Brisel. Ja ne vidim drugi izlaz. Ne možemo nikako drugačije doći do rješenja. Ako bismo imali mandatara, ako bi formirali Vijeće ministara mogli bi napraviti krupan iskorak u smislu euro i NATO integracija, mogli bi odmah prići izmjenama Izbornog zakona BiH. Ovakvo stanje nas ne vodi nikuda.”

Izmjene Izbornog zakona nužne su za napredak Bosne i Hercegovine, mišljenje je to Bariše Čolaka i HDZ-a. A jedna od značajnih odredbi bila bi i mogućnost vanrednih izbora.

“Bilo bi dobro da takva opcija postoji u Izbornom zakonu. Možda ne bi ovoliko čekali na formiranje vlasti da imamo jednu takvu odluku, takva odredba postoji u većini evropskih zemalja. Odugovlačenje sa formiranjem vlasti je i prevara naših građana – ako to ne ide, poštenije je ići na nove izbore da se građanima da ponovo prilika da kazne ili nagrade.”

Čolak je komentarisao i izjave Bože Ljubića da je Herceg Bosna putokaz u kom smjeru bi trebala ići i Bosna i Hercegovina. Naglasio je da “niko normalan u ovoj državi ne bi trebao imati ništa protiv da svaki narod bude ravnopravan” te da iz tog perioda Hrvatske republike Herceg Bosne ne postoji nijedan dokument koji je bio protiv BiH ili ju je dijelio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad