Berton: Davanjem priznanja optuženima za ratne zločine podriva se pomirenje

Vijesti 30. aug 201916:54 > 16:57
Vlada ZDK

Da bi prevazišla nasljeđe rata, Bosna i Hercegovina mora prvo da poštuje nevine žrtve rata. Davanjem odlikovanja onima koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, istovremeno podrivajući pomirenje i odnose u zajednici, izjavio je ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini povodom dodjele plakete Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Misije OSCE-a.

Plakete ZDK-a, koje je jučer uručio premijer ZDK Mirza Ganić, dodijeljene su zeničkom ljekaru i humanisti Aldinu Kajmakoviću, generalu u penziji Sakibu Mahmuljinu, istraživaču Semiru Osmanagiću iz Visokog, književniku Amiru Brki iz Tešnja te posthumno profesoru Salihu Jalimanu iz Zenice.

Protiv Mahmuljina se pred Sudom BiH vodi postupak za ratni zločin počinjen na području Vozuće i Zavidovića.

Mahmuljin se optužnicom tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

U optužnici se navodi da je Mahmuljin imao informacije koje su mu omogućavale da zaključi da se njemu podređeni pripadnici Odreda “El-Mudžahidin” spremaju činiti zločine nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Suđenje je počelo u martu 2016. godine, a trenutno se pred Sudom BiH izvode dokazi Odbrane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad