Vlada HNK dobila rok do 10. septembra

Vijesti 30. aug 201916:57 > 17:30
N1

Zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održali su danas štrajk upozorenja. Prije godinu dana sa Kantonalnom vladom potpisan je Kolektivni ugovor kojim je zagarantirano povećanje plaća u tri etape. Do toga nije došlo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, kao ni u Domovima zdravlja Čitluk i Čapljina. Kantonalnoj vladi sindikat je dao rok do 10. septembra.

Na pola sata članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Kliničke bolnice Mostar napustili su svoja radna mjesta kako bi ponovno upozorili nadležne da se Kolektivni ugovor mora ispoštovati. Ugovorom koji prošle godine potpisan s Vladom HNK-a predviđeno je povećanje plaća za 0,3 posto u tri etape. Od 1. jula trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta, no do toga nije došlo u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

“To je otpriilike 200 maraka po doktoru. Obzirom na visinu plate koju imaju pojedini budžetski korisnici, mislim da tih ukupno sedam posto ne bi trebalo predstavljati problem”, kaže Marina Berberović, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK.

U HNK je trenutno između 650 i 700 doktora koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama. Teški uslovi rada također su jedan od razloga zašto je organiziran štrajk upozorenja.

“Radimo naš posao 24 sata dnevno, dolazimo s godišnjih odmora radi pacijenata i radnim danima i danima vikenda, a nama naša prava i zarađeni novac blokiraju ljudi koji imaju radno vrijeme od 8 do 16 i koji idu na kolektivne godišnje odmore i koji nemaju ovakve probleme”, poručuje dr. Mateo Perić.

Iz Kantonalne vlade podsjetili su da nedostajuća sredstva za ispunjenje kolektivnih ugovora treba tražiti jednakopravno na tri strane: prema Vladi, ali i Zavodu zdravstvenog osiguranja i u samim zdravstvenim ustanovama, odnosno da će Vlada osigurati svoj dio sredstava.

“Vlada je obećala da će ispuniti svoju jednu trećinu i ostaje nam do 10. rujna da vidimo hoće li poslodavci i Zavod preuzeti svoj dio, te ako se to dogodi neće biti potrebe za generalnim štrajkom”, kazala je predsjednica Sindikata.

Doktori poručuju da će se nastaviti boriti za svoja prava. Ovaj put neće biti kompromisa

“Nemam namjeru odlaziti iz zemlje. Zašto bih ja napuštao ovu državu, ne idem nikamo. Ovde sam rođen. Zanimljivo je kako ministri i premijeri ne napuštaju, a imamo ih na izvoz”, kazao je novinarima Perić.

Zahtjeve radnika i štrajk pacijenti razumiju, ali se nadaju da će se rješenje pronaći do 10. septembra

U ustanovama do kojih ne dođe do isplaćivanja plata prema novom kolektivnom ugovoru biće organiziran generalni štrajk. Ostale će biti u štrajku solidarnosti, po dva sata dnevno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad