Prodanović: Narednih šest dana iskoristiti da se dođe do rješenja

Vijesti 30. aug 201918:04 > 18:06
N1

Lazar Prodanović, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Bosne i Hercegovine, gostujući u Danu uživo na N1 govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Prodanović je govorio o potpisanom sporazumu lidera HDZ-a, SNSD-a i SDA, a koji, prema dogovoru, mora biti implementiran do 5. septembra.

“Smatram da je najbolji plan da za ovih narednih šest dana potpisnici sporazuma provedu mnogo više razgovora i dijaloga, i kompromisom dođu do rješenja koji bi značio apsolutnu implementaciju dogovora. To bi bilo u interesu svih u Bosni i Hercegovini”, kazao je Prodanović.

Govorio je i o najavama Milorada Dodika i mogućnosti povlačenja iz institucija države Bosne i Hercegovine.

“Nadam se da neće doći do takve situacije. Ako i dođe do takve rasprave, onda bi trebalo voditi konstruktivnu raspravu i doći do rješenja koja su prihvatljiva”.

“Mislim da se u BiH neprestano stvara jedna klima koja želi uputiti da je protiv BiH samo jedan narod ili samo jedan entitet, u ovom slučaju srpski narod i Republika Srpska. Mislim da je to pogrešan pristup. Ovaj Savjet ministara u tehničkom mandatu, sa ministrima iz RS, mogao je sve ove odluke donijeti bez ikakvih problema. SNSD ih nije mogao spriječiti”, naveo je.

Poručio je da sve strane potpisnice sporazuma trebaju svaki sat i minut iskoristi za razgovore.

“Ovdje je ključno pitanje da li će BiH dobiti izvršnu vlast. Smatram pozitivnim, zadnje dvije sjednice Predsjedništva, odluke da se ne vodi rasprava dok se ne dođe do rješenja koje bi rezultiralo pozitivnim vijestima. Smatram da narednih šest dana iskoristiti da se dođe do rješenja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad