Matthew Palmer imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan

Vijesti 30. aug 201923:14 > 23:17
FoNet/Nenad Đorđević

Američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao je visokog zvaničnika State departmenta Matthew Palmer za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

State department je sinoć saopštio da će Palmer “predvoditi napore na jačanju američkog diplomatskog angažmana u podršci miru, stabilnosti i prosperitetu regiona” i da će biti usmjeren “na integraciju zemalja Zapadnog Balkana u zapadne institucije”.

Palmer će u novoj ulozi učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu koji počinje 1. septembra, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će on potom predstavljati SAD na sastanku direktora zemalja Kvinte za Balkan u Briselu i prisustvovati sastancima u Beču i Podgorici, od 4. do 10. septembra.

Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamenika Pompeovog pomoćnika za Evropu i Evroaziju, navodi State department.

Američki časopis Foreign Policy objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da se očekuje da Palmer preuzme ulogu američkog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

“U pokušaju da se ponovo pokrene zaustavljen dijalog Srbije i Kosova, od State departmenta se očekuje da postavi novog specijalnog izaslanika za Balkan sa ciljem da završi dugotrajni spor u jugoistočnoj Evropi. Metju Palmer, karijerni diplomata sa iskustvom na Balkanu, vjerovatno će biti postavljen za specijalnog izaslanika“, naveo je časopis.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad