Da li su vanredni izbori rješenje za izlaz iz političkog haosa u BiH?

Vijesti 31. aug 201917:17 > 17:19
N1

Vanredne izbore u BiH kao rješenje političke krize i činjenice da se izborni pobjednici skoro deset mjeseci ne mogu dogovoriti, posljednji je spomenuo Lars-Gunnar Wigemark, odlazeći šef Delegacije EU u BiH.

Wigemark i dalje smatra da je važno pronaći način da se provede sporazum lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a do 5. septembra. Jedan od koraka ukoliko se blokade nastave je, smatra, i otvaranje rasprave u Parlamentarnoj skupštini o ponavljanju procesa.

Institut vanrednih izbora ne postoji u izbornom zakonodavstvu BiH. Da bi se uveo, neopohodne su izmjene zakona, no pitanje je ko bi za to glasao obzirom na blokadu zakonodavne vlasti. Zakon prepoznaje institut prijevremenih izbora koji je često koristio lokalni nivo valsti kod izbora novih gradonačelnika, načelnika, vijećnika, no pitanje koliko bi to u odnosu na ostale nivoe bilo provodivo

“Ko će raspustiti Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo može raspustiti Dom naroda, ali nema jasne odrednice za Predstavnički dom i to koriste mnogi akteri političkog života. Kod prijevremenih izbora, mandat teče do sljedećih izbora”, pojašnjava Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a i analitičar Koalicije pod lupom.

Ukoliko i kada dođe do izmjena izbornog zakona Šehić smatra da bi prioriteti trebali biti rokovi za formiranje vlasti koji sada postaje za zakondavnu, ali ne i izvršnu vlast.

Kada se nakon izbora 2010. godine, na vlast čekalo gotovo 16 mjeseci, vanredni i prijevremeni izbori barem u glavama političara nisu bili opcija. Zbog toga ne treba čuditi da prijedloga, barem zvaničnih, za izmjene Izbornog zakona u pravcu uvođenja mogućnosti održavanja vanrednih izbora u Bosni i Hercegovini do sada nije bilo, no jeste javnih poziva posebno nakon posljednjih propalih dogovora vladajuće trojke.

“Bilo bi dobro da takva opcija postoji u Izbornom zakonu. Možda ne bi ovoliko čekali na formiranje vlasti da imamo jednu takvu odluku, takva odredba postoji u većini evropskih zemalja. Odugovlačenje sa formiranjem vlasti je i prevara naših građana – ako to ne ide, poštenije je ići na nove izbore da se građanima da ponovo prilika da kazne ili nagrade”, kaže Bariša Čolak iz HDZ-a BiH.

“Mislim da se u svim normalnim demokratskim parlamentima poslanici biraju i u parlamentima se formiraju koalicije. Kod nas se neko predstavlja da je legitimni predstavnik naroda i da može da radi šta hoće. Najbolja mogućnost bi bila da poslije svih ovih bruka i blamaža, da se organizuju vanredni izbori”, kaže Dragan Mektić is SDS-a.

Iz SDA ipak jasno poručuju – rješenje ne bi bili ni vanredni izbori.

“Imali biste stalne izbore, dva puta godišnje, ako bismo uveli tu mogućnost vanrednih izbora. Po mom mišljenju, s obzirom na naše odnose to bi bilo tako, to bi bilo gore od ovoga. Na ovaj način smo ipak prisiljeni da nađemo neka rješenja i da se jedni s drugima, one koje je narod odabrao iznađu kompromis, rješenja i da pokrenu zemlju iz ove situacije. (N1: Ali niste prisiljeni zato što nemate nikakvu sankciju naredne četiri godine?) Mislim da bi tu trebao OHR odnosno PIC da donese neke odluke, tumačenja”, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Bilo kakve odluke OHR nisu dobro došle u redovima SNSD-a. Prijevremeni parlamentarni izbori u BiH nisu mogući bez izmjena kako Izbornog zakona, tako i ustava.

“Nema ko da donese takvu odluku jer Ustav BiH nije riješio to pitanje. Naravno kada bismo se u okviru BiH dogovorili kakav Ustav hoćemo onda bismo se mogli dogovoriti i oko ovoga pitanja. Logično je i nije bezveze u demokratskim zemljama došlo se do rješenja prijevremenih izbora, jer su krize raznih vrsta moguće. Mi nismo to pitanje riješili”, istakao je Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a.

Opciju vanrednih izbora zatražili su i u SDP-u, kroz hitne izmjenu Izbornog zakona, no malo je realno da se to može desiti

Kada bi postojala opcija vanrednih izbora, trajanje pregovora u vladajućim većinama bilo bi zakonski ograničeno, No do toga je u ovom trenutku nemoguće doći.

Nemoguća je i reakcija pravosuđa, zbog kršenja zakona koji predviđaju rokove za formiranje izvršne vlasti – jer se političari uvijek mogu pozvati na imunitet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad