Vrijeme za formiranje vlasti uveliko curi i prijeti da BiH upadne u dublju krizu

Vijesti 01. sep 201919:09 > 19:21
N1

Danas nova zaoštavanja na relaciji SNSD-a i opozicije u Republici Srpskoj, a sve zbog najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će od Narodne skupštine RS zatražiti vraćanje nadležnosti s državnog na entiteski nivo. Za ministra vanjskih poslova Igora Crnadka, to bi bila velika ludost i poziv na novi rat.

Budućnost Republike Srpske ne treba rizikovati zbog interesa SNSD-a, smatra ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, navodeći da će ukoliko Savez nezavisnih socijaldemokrata ostane pri tome da nakon 5. septembra zatraži rušenje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Suda BiH, to značiti poziv na novi rat.

“Siguran sam da narod Republike Srpske ne želi ratovati, pogotovo ne zbog toga što SNSD nije u vlasti i da neće rizikovati budućnost RS-a i svoje djece zbog interesa SNSD-a i njihovih koalicionih partnera”, kazao je Crnadak.

Uslijedio je brz odgovor iz SNSD-a. Staša Košarac poručuje da je Crnatkova izjava u funkciji podizanja tenzija i raspirivanja političke krize u BiH, te dodvoravanje stranim faktorima koji su učinili sve da propadne sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH.

SNSD nikada nije prizivao rat, niti bilo kakve oružane sukobe. Ovakve optužbe na račun najveće i najjače političke partije u Republici Srpskoj nije iznosio čak ni Bakir Izetbegović”, odgovorio je Košarac.

Za razliku od PDP-a koji oštro osuđuje Dodikovu izjavu da će na potezu biti Narodna skupština ukoliko se ne ipoštuje dogovor do 5. septembra u SDS-u kažu imaju spreman odgovor. Kakav konkretno, za sada ćute.

“Sačekaćemo da prođe 5. septembar, nećemo neke stvari iznositi prije toga roka, a nakon ukoliko ova inicijativa zaživi daćemo svoje odgovore koje imamo i danas, nismo u dilemi ali ćemo sačekati da mogući koalicioni partneri proglase krah ovih pregovora”, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Šarović ne isključuje mogućnost da će sadašnji sastav Savjeta ministara ostati do izbora 2020. godine, do novih lokalnih izbora. O ideji napuštanja parlamentarne većine SNSD-a i ustupanja mjesta nekim drugim strankama, zastupnik SDA Šemsudin Mehemdović kaže sve je moguće.

“Ja očekujem zapravo da u narednim mjesecima u BiH se iskristališu političke stvari ko će preuzeti odgovornost za upravljanje bh. zajednicom, u suprotnom možemo tonuti u haotično stanje”, istakao je Mehmedović.

Institucije Bosne i Hercegovine zasad ostaju blokirane, a vrijeme za formiranje vlasti na državnom nivou predviđeno sporazumom, uveliko curi i prijeti da BiH upadne u dublju krizu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad