Danas počinje nova školska godina u BiH, osim u USK

Vijesti 02. sep 201908:12 > 08:17
Shutterstock

Danas počinje nova školska godina u Bosni i Gercegovini osim u Unsko-sanskom kantonu gdje je najavljen generalni štrajk.

Iz Sindikata kažu da su razlozi za štrajk mnogobrojni i da kantonalna Vlada nije poštovala kolektivni ugovor, odnosno da nije izjednačila osnovicu plaća prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima.

Kantonalna vlada dala je prijedlog da osnovica dogovorena Kolektivnim ugovorom stupi na snagu od augusta, ako se za to steknu uvjeti, saopćeno je iz SIndikata USK. Na status prosvjetnih radnika uoči sutrašnjeg početka nove školske godine upozorio je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović . Plaće učitelja nisu jednake na cijeloj teritoriji države iako rade isti posao, a zapošljavanje je još uvijek prekriveno sjenkom nepotizma i korupcije, rekao je Šatorović. Vjerujemo da će konačno prestati diskriminacija zaposlenih u obrazovanju u različitim kantonima i da ćemo konačno doći do usklađivanja primanja svih zaposlenih u ovoj oblasti.

U većini kantona manje upisanih osnovaca i srednjoškolaca

Prema dostupnim podacima o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019./20. godini u Federaciji BiH, u većini kantona prisutan je trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede – navode za Fenu iz Ministarstva.

Prema trenutnim preliminarnim podacima, dosad je najveći trend smanjenja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola zabilježen u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Istovremeno, u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde te Kantonu Sarajevo, zabilježen je porast broja upisanih prvačića.

U škole KS upisano 37.020 osnovaca i 15.255 srednjoškolaca

U osnovne škole Kantona Sarajevo za školsku 2019./2020. godinu upisano je 37.020 učenika, a u srednje škole 15.255 učenika.

U aprilskom upisnom roku, prema podacima dobivenim iz osnovnih škola, upisano je 3.886 učenika prvih razreda. 

Počela nova školska godina u RS

U osnovnim i srednjim školama u Srpskoj danas je počela nova školska 2019/2020 godina. U ovu školsku godinu, upisano je 9.293 prvačića.

Ministrica Natalija Trivić, koja će danas posjetiti Osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić” u Banjaluci, rekla je da je sve spremno za početak nove školske godine.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku učenicima i roditeljima, učiteljima i nastavnicima, kao i zaposlenima u školstvu, povodom nove školske godine. Cvijanovićeva je prvačićima poželjela da donese posebnu radost koja će im ostati u najljepšem sjećanju. Čestitku je uputio i premijer Radovan Višković.

Povodom početka školske godine, MUP je počeo akciju “Zaštitimo djecu u saobraćaju” radi što sigurnijeg učešća djece školskog uzrasta u saobraćaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad