Upozorenje radnika u zdravstvu Vladi KS, najavili izlaske ispred ustanova

Vijesti 02. sep 201912:31 > 12:33
N1

Više od 3.000 radnika, zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo, danas je stupilo u generalni štrajk. Traže povećanje najniže satnice i novi kolektivni ugovor, no kako su poručili, prije svega ukidanje diskriminacije, koja je potvrđena kroz raniji kolektivni ugovor prema nememedicinskom osoblju.

Iz Vlade KS kazali su kako sredstava nemaju. Ono što mogu ponuditi je potpisivanje kolektivnog ugovora koji je do februara bio na snazi, i otvaranje novih pregovora u martu naredene godine. Štrajk prati naša reporterka Aleksandra Tolj-Ružić. Aleksandra, koji su zahtjevi od kojih medicinski radnici nisu spremni odustati?

Selimić je potvrdio da je njihov osnovni zahtjev poštivanje granskog kolektivnog ugovor te dodao da su od 7. februara bez granskog ugovora o pravima i obavezama svih uposlenika u zdravstvu KS-a.

“Obično se vlada nikad ne javlja prvi drugi treći dan, testiraju vas, a prije nrgo se javi, naprave pres-konferenciju. Osnovni i jedini zahtjev jeste da potpišemo osnovni granski kolektiv o pravima i obavezama. Poslodavac je tu da sjednemo, on je taj finansijer da nađemo srednju vrijednost s kojom ćemo biti svi zadovoljni. U tom pregovoru nismo imali ozbiljnih pregovora sa njima jer smo jednom na početku februara vidjeli tu kompletnu postavu od pet ljudi koje Vlada odredila u pregovaračkom timu Vlade i to nam je pokazivalo na jednu neozbiljnost, ali smo navikli na jako puno vlada i vlasti i znamo algoritam kretanja u pregovorima. Od srijede i četvrtka ćemo izlaziti ispred javne ustanove da pokažemo da smo izuzetno ozbiljni, a oni imaju sasvim dovoljno vremena da konkretizujemo ono što hoće oni, a šta mi”, kazao je Selimić za N1.

Kako je naveo, svaka vlast kaže nema novca.

“Ako možete dušu da izvadite tom radniku, vi ćete to uraditi za što manje novca. Radnik će to prepoznati, otići će vani, a vi ćete kazati da nam djeca odlaze vani. Ima novca, odgovorno tvrdim. Vrijeme će nam kazati koji je ovo bio pokušaj jer nam govore da je prošla vlast dala nekog novca. Nema to veze sa istinom. Treba sjesti i pregovarati”.

Istakao je da će svi zdravstveni radnici dolaziti na posao, jer se njihov štrajk provodi na radnom mjestu te naglasio da će ispunjavati obaveze u smislu zbrinjavanja hitnih slučajeva u skladu sa zakonima o štrajku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad