Broj opada iz godine u godinu: Gimnazija u RS koju je upisalo svega 12 učenika

Vijesti 02. sep 201917:50 > 18:03
N1

Školsko zvono označilo je i početak nastave u srednjim i osnovnim školama u Republici Srpskoj. Oko 89.000 osnovaca i 39.000 srednjokolaca sjelo je danas u klupe. Broj učenika u ovom bh. entitetu svake godine opada, a alarmantno stanje bilo je u teslićkoj gimnaziji, u koju se upisalo svega 12 učenika. Ostao je i stari problem grupe nacionalnih predmeta, pa djeca iz Konjević Polja i ove godine bojkotuju redovnu nastavu.

U banjalučkoj Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić danas je sjelo u školske klupe 615 učenika. Ovo je jedna od rijetkih škola gdje boroj osnovaca raste.

“U ovoj školskoj godini broj učenika koji su upisani u prvi razred je veći u odnosu na prethodnu za 10%, imamo i 14 učenika koji su došli sa drugog upisnog područja koji uz sve potrebne saglasnosti imaju pravo ovdje nastaviti školovanje. Sve je spremno i po pitanju organizacije i po pitanju vaspitno obrazovnog rada”, kazao je Dragiša Grmuša, direktor OŠ Ivan Goran Kovačić.

Ovakvi primjeri su rijetki. U prvi razred osnovne škole upisana su 9.293 učenika na teritoriji Republike Srpske što je za 400 manje prvačića u odnosu na prošlu godinu. Sve manje je i srednjoškolaca. Alarmantno stanje je bilo u teslićkoj gimnaziji koju je ove godine upisalo 12 učenika, a za funkcionisanje razreda potrebno je 16.

“Što se tiče gimnazije i ona je počela sa radom u Tesliću, sa tolikim brojem učenika. Mi tu imamo zakonsku obavezu da zaštitimo svakog đaka jer je nama u interesu da bez obzira koliko ima đaka da pohađaju nastavu i da im škola bude u sredini gdje žive u ovoj godini dali smo saglasnost za četrdesetak škola širom RS koji ispunjavaju te zakonske uslove”, kazala je Natalija Trivić, ministar prosvjete RS.

Nije riješen ni stari problem nacionalne grupe predmeta, odnosno naziva jezika za djecu bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja kod Bratunca. Sedmu godinu bojkotuju školski program i nastavu pohađaju u edukativnom centru.

“Ove godine je upisano 127 djece u edukativnom centru, nastavnici dolaze iz Kantona Sarajevo, što se tiče sudskog procesa i naše tužbe protiv Ministarstva obrazovanja RS i OŠ Petar Kočić mi se trenutno nalazimo na Ustavnom sudu i čekamo presudu Ustavnog suda”, kazao je Muhizin Omerović, roditelj.

Pokrenuta je i kampanja “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas”. U većini škola učenicima su podijeljeni saobraćajni bukvari i stop palice koje djeca koriste na pješačkom prelazu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.