U Srbiji počela izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd, u BiH projekat u zastoju

Vijesti 02. sep 201919:01 > 19:30
N1

Najavljena izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd - Sarajevo počela je u Srbiji. U Bosni i Hercegovini aktivnosti na realizaciji ovog projekta su u zastoju, zbog kako kažu nadležni u Banjaluci opstrukcija koje postoje u Vijeću ministara BiH. Naime, već nekoliko puta sa dnevnog reda sjednica Savjeta ministara skidan je međudržavni sporazum između BiH i Srbije o izgradnji autoceste i mosta na Rači.

Od Kuzmina do Sremske Rače, dionica je buduće autoceste Beograd – Sarajevo, koja kroz Srbiju prolazi u dužini 18 kilometara. Pripremni radovi su počeli, uskoro će i građevinski.

“Očekujemo u oktobru da dva predsednika, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan zajedno posete gradilište”, izjavila je Zorana Mihajlović, ministrica infrastrukture Srbije.

Turski predsjednik trebao je doći na otvaranje gradilišta 29.8, ali je njegov posjet odgođen. Planirani odlazak u Srbiju, zbog toga, je odgodio i predsjedatelj Predsjedništva BiH, Željko Komšić

“Trebalo je doći do zvaničnog ozvaničenja na izgradnji ove dionice, iz turske ambasade smo obaviješteni da gospodin Erdogan ne može prisustvovati, i da je ta posjeta odgođena za oktobar”, kazao je Komšić.

A da li se i šta radi na bh. strani? Ministar prometa Republike Srpske Neđo Trninić optužuje Vijeće ministara da uporno sa dnevnog reda skida ranije usuglašene sporazume sa Srbijom o izgradnji autoceste, ali i propratnog mosta na Rači.

“Problem je prvo most na Rači koji je potpuno usaglašen međudržavnim sporazumom između BiH I Srbije, ali nije došlo do potpisivanja jer Savjet ministara već nekoliko puta to skida sa dnevnog reda.Mi smo već uradili autoput do Doboja, a Koridor VC bi bio nastavak veze od Banjaluke i Sarajeva prema Beogradu. Mi smo već uveli izvođača u prvu fazu. Dobili smo sredstva od EBRD-a za obilaznicu oko Doboja do granice sa FBiH od 150 miliona eura, ali nismo ratifikovali I dobili odobrenje od Savjeta ministara I Parlamenta”, istakao je Trninić.

Iz državnog ministarstva prometa još čekamo odgovor. Na njihovoj službenoj stranici stoji da su zamjenik ministra i srbijanski ambasador početkom jula razgovarali o Nacrtu međudržavnog sporazuma.

Zamjenik ministra Dalipagić je upoznao ambasadora sa svim detaljima u vezi s Nacrtom sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo i tome da je Ministarstvo preduzelo sve potrebne proceduralne radnje i uputilo isti na Vijeće ministara”, piše na službenoj stranici Ministarstva prometa BiH.

Poslije toga, održane su još dvije sjednice Vijeća ministara, ali iz priopćenja nakon zasjedanja ministara, nema informacije o usvajanju Sporazuma. Ništa neočekivano, ocjenjuje Saša Magazinović.

“Mi u Parlamentu nemamo zvaničnu informaciju o tome šta se dešava sa ovim projektom, što ne treba da čudi jer ovo Vijeća ministara je jedna od najnetransparentnijih vlada u regiji. Pored toga, znamo da svi međudržavni ugovori moraju biti ratifikovani u Parlamentu. I ovo nije ni prvi ni posljednji projekat koji ispašta zbog neformiranja vlasti”, kazao je Magazinović.

Opredjeljenje vlasti BiH je da se pravac od Sarajeva prema Beogradu gradi u profilu autoceste, naslanjajući se na Koridor VC i dalje prema Tuzli, Brčkom, Bijeljini i Rači. Drugi pravac, od Sarajeva, preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, gradio bi se kao brza cesta, a samo ta dionica bi koštala milijardu maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.