RSE: Ruska kočnica na putu BiH u NATO

Fena

Svega dva dana nakon što je Vijeće za implementaciju mira (PIC) u svom kominikeu pozvalo političke lidere u Bosni i Hercegovini (BiH) da ne poduzimaju korake koji bi "ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija", ambasador Rusije Petar Ivancov sastao se u ponedjeljak, s članom bosanskohercegovačkog Predsjedništva Miloradom Dodikom.

Nedvosmisleno su se, kako smatraju analitičari, ambasadori PIC-a obratili upravo Dodiku koji je najavio da će, ako ne bude dogovora do 5. septembra, za kada je i krajnji rok da se ispoštuje sporazum lidera o konstituisanju vlasti u BiH, putem Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) tražiti povlačenje saglasnosti ovog entiteta za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i drugih državnih tijela.

Ambasadori PIC-a kao odgovor na moguće prijetnje naveli su da “reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta”.

Iza podsjećanja na obaveze koje su dogovorene decenijama ranije, nije stala Rusija koja je ponovno imala izdvojeno mišljenje. Njima je fokus na formiranju institucija, a da se obaveze ostave po strani, nekom drugom sazivu.

Prema saopštenju koje je nakon sastanka PIC-a poslala Ambasada Rusije u BiH “nepomirljive pozicije po pitanju slanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo”.

Ambasador Ivancov ponovio je to i nakon posljednjeg susreta s Dodikom, u ponedjeljak 2. septembra.

“Složena situacija oko ANP. To mora biti stavljeno po strani kada je u pitanju formiranje vlasti, a da se vodi dijalog oko drugih stvari kao što su socioekonomska pitanja, pravosuđe”, kazao je Ivancov nakon sastanka.

Nastojanje Rusije da se spriječi usvajanje ANP-a

Odnosi na relaciji Dodik – Rusija su značajno intenzivirani otkada se u BiH sve glasnije govori o približavanju NATO-u, što bi bilo još konkretnije ukoliko bi zemlja poslala ANP, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

“Tu je intenzivirana saradnja pogotovu u dijelu koji se tiče formiranja vlasti u BiH i nastojanja Rusije da se spriječi usvajanje ANP-a i put BiH ka članstvu u NATO”, kaže Topić.

Opširnije na stranici Radija Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad