Zovko o spornoj objavi: Nisam htjela da mlade izlažem grozotama koje sam čitala

Vijesti 03. sep 201918:21 > 18:37
N1

Nakon što je Željana Zovko, zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu, objavila status o obilježavanju 26. godišnjice osnivanja "legitimne Hrvatske Republike Herceg- Bosne", uslijedile su brojne reakcije. Objavu sa društvenih mreža je obrisala, kako navodi, zbog prijetnji "radnikalnih islamista". O tome, ali i o trudu Hrvatske da lobira za Bosnu i Hercegovinu u EU govorila za Dan uživo.

“Vođeni nemjerljivim domoljubljem danas s ponosom obilježavamo 26. godišnjicu osnivanja legitimne Hrvatske Republike Herceg- Bosne, kamena temeljca obrane i očuvanja hrvatskog identiteta u BiH”, glasila je za mnoge u Bosni i Hercegovini sporna objava hrvatske zastupnice u EU parlamentu. Zovko je objasnila zbog čega je objavu obrisala:

“Dva dana nakon što je objavljen taj tweet bila je i objava upućena medijima, apsolutno nije bilo nikakvih reakcija do objave članka u nekoj od sarajevskih novina. Vodim računa o tome da moj Facebook i Twitter prate i mladi ljudi, nisam htjela da ih izlažem grozotama koje sam čitala.”

Upitana za trenutnu poziciju BiH u EU i šta Hrvatska radi po tom pitanju, Zovko je istakla po ko zna koji put da je Hrvatska najveći pregovarač bh integracija no da trenutna situacija nije baš najbolja:

“Premijer Plenković od svog početka, kao najveći odvjetnik ulaska BiH, trudi se na svaki način staviti BiH na agendu i staviti je u fokus interesa EU. Sa ove druge strane ne postoji više toliki interes jer zemlje članice promišljaju o produbljivanju i jačanju unutar samih zemalja članica prije nego što bi se trebala širiti. Hrvatska zajedno sa Njemačkom trudi se da taj proces ostane i da se proces proširenja nastavi. Bez toga imamo problem nestabilnosti.”

“Naša zadaća kao hrvatskih zastupnika je pedagogija o tome zašto je to potrebno, da razuvjerimo ljude i kažemo da je to u interesu same Evrope i da otklonimo uticaj trećih zemalja koji su vidljivi na ovim prostorima”, dodala je Zovko.

Govoreći o migrantskom problemu rekla je da ne bi bilo dobro da se u BiH formiraju “migrantski logori” koji postoje u nekim zemljama:

“U proteklom mandatu sam obilazila zemlje u kojima su napravljeni ti veliki logori za migrante, vjerujte mi da je život za lokalne stanovnike bio nepodnošljiv, to je izazvalo i sukobe među lokalnom zajednicom i migrantima. Upozoravala sam i Evropsku komisiju na taj problem u BiH.”

Na kraju istakla je stav EU da bez formiranja Vijeća ministara nema evrointegracija zbog toga što nema s kim da se pregovara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad