Šta Palmerov dolazak na Zapadni Balkan znači za BiH?

Vijesti 03. sep 201918:46 > 18:58
N1

Imenovanje Matthewa Palmera za specjalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan izazvalo je različite reakcije u BiH. I političari i analitičari se slažu da se radi o većem interesovanju američke administracije za Zapadni Balkan, posebno za BiH i Kosovo. Za razliku od Milorada Dodika, koji je jučer posredno upravo Palmera označio odgovornim za insistiranje na ANP-u, sam Palmer danas je ponovio da slanje ANP-a ne znači pristupanje NATO-u i pozvao na hitno formiranje vlasti.

Slanje Godišnjeg nacionalnog programa ne pretpostavlja članstvo u NATO-u, već bolju i kvalitetniju saradnju, poručio je na marginama bledskog strateškog foruma novoimenovani specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer. Slično je ponovio i na sastanku kojeg je danas održao sa ministrom vanjskih poslova BiH:

“Da pomognemo zemljama Zapadnog Balkana da postignu ciljeve integracija u euroatlantske institucije. Ja sam posvećen partnerskom radu sa svim vladama zemalja zapadnog Balkana i radiću na tom zajedničkom cilju.”

Predsjedavajući bh. Predsjedništva ne dvoji da je imenovanje Palmera jasna poruka Miloradu Dodiku, ali i Rusiji.

Upravo Palmera, Milorad Dodik jučer je posredno označio odgovornim za propast principa o formiranju vlasti u BiH.

Za razliku od Dodika, predsjednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović danas poručuje da bi upravo Matthew Palmer mogao podstaći dijalog u BiH:

“Imenovanje Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan znak je da Amerika daje dodatni značaj Balkanu i BiH. Mislim da će prisustvo Palmera ovdje doprinijeti bržem rješavanju nekih političkih kriza koje su i sada nepotrebno prisutne u BiH.”

Dolazak izaslanika SAD-a pozdravili su u SDA i HDZ-u. Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će njegovo imenovanje podstaći razgovor i doprinijeti sporazumu unutar BiH ka evropskim i atlantskim integracijama. Palmerovu izjavu slovenčkim medijima kako je amarička vizija Zapadnog Balkana da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe, u HNS nisu komentirali.

U SDA Palmerove izjave o ANP-u potvrda su onoga što je općepoznato, poručio je predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

“Nadam se da će konačno doći do ušiju nekih političara u BiH ono što mi stalno ponavljamo, a sada je to i kazao gospodin Palmer, da aktiviranje Prvog godišnjeg plana ne znači članstvo u NATO-u i dok ne budemo svi u BiH spremni za članstvo u NATO-u, neće biti članstva u NATO-u, ali moramo poštovati Ustav, zakon i moramo nastaviti tim putem.”

Imenovanje Matthewa Palmera složni su i političari i analitičari pokazuje veće interesovanje američke administracije za region.

Upravo Matthew Palmer polovinom juna obavijestio je Milorada Dodika da na snazi ostaju sankcije američke vlade prema lideru SNSD-a . Zbog toga ne treba čuditi Dodikov komentar za Ruski reporter u kontekstu imenovanja američkog izaslanika, kako očekuje pokušaje da se ukloni s političke scene. U istom intervju je kazao i kako očekuje susret sa Vladimirom Putinom, no nije precizirao kada bi do njega trebalo doći.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad