Komšić: Dužnosnici Srbije i Hrvatske očigledno imaju problema da sa mnom sjednu

Vijesti 03. sep 201919:35 > 19:38
N1

Predsjednici susjednih zemalja, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar - Kitarović, još uvijek nisu stigli u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, 10 mjeseci nakon što je konstituisan novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Upravo o ovoj temi u Pressingu na N1 govorio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Kako je naveo, još na inauguraciji u novembru 2018. godine pokušali su da pozovu šefove država iz regije da dođu u Bosnu i Hercegovinu.

“S naše strane postoji ta spremnost. Na nivou Predsjedništva kao institucije je izražena spremnost da se sretnemo. Ja kao član Predsjedništva ne bježim od toga. Ne bježim od susreta sa dužnosnicima Republike Hrvatske niti Srbije. Ja nemam problema te vrste. Oni očigledno imaju problema da sa mnom sjednu. Što se mene tiče, dobrodošli kad god došli”, kazao je Komšić.

VEZANE VIJESTI

Komšić je trebao putovati u Beograd 29. avugsta, gdje se trebao susresti sa predsjednicima Turske i Srbije, Recepom Tayyipom Erdoganom i Aleksandrom Vučićem i prisustvovati početku gradnje autoputa Beograd-Sarajevo. Međutim, susret je odgođen.

“Erdogan je pomjerio posjetu Srbiji za oktobar”, naveo je te nastavio:

“Mi se ne moramo voljeti, ali se moramo poštovati i moramo raditi. Ne moramo biti simpatični jedni drugima, niti ja gospođi predsjednici niti ona meni, niti ja Vučiću niti on meni. Ali nam je obaveza da radimo i iz tog razloga moramo da se srećemo”.

Ne vidi razlog da ga bude strah otići u Hrvatsku gdje je ljetovao ove godine.

“Godinama ljetujem na jednom te istom mjestu”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad