Hočko: Ljekari u Kantonu Sarajevo nisu u generalnom štrajku

Vijesti 04. sep 201916:57 > 16:59
Fena

Predsjednik Sindikata doktora i stomatologa Kantona Sarajevo Izet Hočko odbacio je danas tvrdnje predstavnika Sindikata radnika u zdravstvu da su doktori u Kantonu Sarajevo u generalnom štrajku.

U izjavi za Fenu napomenuo je da Sindikat na čijem je čelu okuplja 90 posto ljekara u Kantonu i broji više od 1.200 članova, dok Sindikat koji je pokrenuo generalni štrajk ima svega 30-ak doktora zbog čega Hočko kaže da oni nemaju legitimnost predstavljanja doktora.

Podvukao je da ovih 90 posto doktora ne učestvuju u štrajku, a iako ih je drugi Sindikat pozvao da im se pridruže oni su to odbili jer su razočarani trogodišnjim odnosom prema njima budući da ih je Sindikat radnika u zdravstvu nekoliko puta tužio i dva puta im osporio reprezentativnost.

“Nemamo dobru saradnju s njima i nećemo ih podržati u ovome, naprotiv dali smo instrukciju članstvu da svakodnevno obavljaju svoju dužnost i pružaju zdravstvenu uslugu stanovnicima Kantona”, dodao je Hočko te ponovio da će interese doktora zastupati isključivo i jedino Sindikat doktora i stomatologa.

Sindikata doktora i stomatologa Kantona Sarajevo oformljen je 2016. godine i od tada im se osporava reprezentativnost iako su dva puta ispunili uvjete.

S druge strane, više od 3.000 radnika u zdravstvu koji su članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS ove sedmice stupili su u generalni štrajk nakon neuspjelih pregovora s Kantonalnom vladom koji traju od februara zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad