Borenović: Političke igre bez granica se nastavljaju

Vijesti 04. sep 201917:32 > 17:38
N1

"Vidimo iz posljednjih izjava da se političke igre bez granica nastavljaju i da su tri stranke i tri lidera preuzeli i najveću odgovornost za stanje u kojem se nalazi ova zemlja i po pitanju formiranja VM BiH", kazao je za N1 lider PDP-a Branislav Borenović.

Borenović je kazao da se “moramo vratiti normalnom političkom životu”.

“Brojni izgovori ko je kriv, mislim da se moramo vratiti nekom normalnom političkom životu. Ništa nije spriječavalo Parlament da usvoji sproazume, da se formiraju Komisije, da se mogu donijeti odluke koje se tiču života građana. Trenutno 35 sporazuma čekaju da budu ratifikovani. Tiču se nekoliko stotina miliona KM koji su na raspolaganju RS i FBiH. Najveći dio novca namijenjen je za RS, posebno dio koji se tiče izgradnje autoputa i obilaznice oko Doboja i samo zbog te neke političke blokade ti sporazumi čekaju da budu odobreni. Nadam se da će političke strukture koje su ovo zakomplikovale moraju shvatiti da život ide svojim tokom i da institucije moraju raditi svoj posao i odgovarati građanima. Pokušava se napraviti neka vrsta kriza koja nas ne vodi nigdje”, kazao je Borenović.

Šta će se u praksi desiti nakon petog septembra?

“Ja pozivam sve političke aktere u ovoj zemlji da shvate svoju ulogu krajnje odgovorno i da ne mogu tražiti izgovore kod drugog ili trećeg zašto nešto nije uspjelo. Ova zemlja mora da funkcioniše i moraju jednako odgovorno raditi prema Ustavu. Da li će se formirati VM BiH, ja nisam optimista i mislim da će to trajati nekoliko mjeseci. To je pitanje za tri lidera koji su odustali od tog prijedloga, rekli su da će se raspasti koalicija ako se ne ispoštuje sporazum. Ja mislim da koalicija još funkcioniše. Rasporedili su pozicije, smijenili su sve što su mogli smijeniti i ostaslo im je očigledno da dogovore još neke detalje”, dodaje Branislav Borenović.

Da sta na mjestu SNSD-a, biste li pristali na uslove Džaferovića i Komšića?

“ANP je obaveza koju je preuzeo SNSD, to ne znači članstvo u NATO-u, to je oblik saradnje kao što je i prije bio PNP. To je međunarodna obaveza i o tome se treba razgovarati. Mi smo spremni tragati za rješenjem koje bi bilo na tragu onoga u čemu se ova zemlja nalazi. Ako je SNSD u stanju, neka to uradi. Ako ne može, neka prestane opterećivati ljude u ovoj zemlji”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad