Mostarci ponovno zatražili izmještanje deponije Uborak

Vijesti 04. sep 201919:21 > 19:23
FENA/Ivan Rozic

Blizu stotinu građana i aktivista građanske inicijative "Jer nas se tiče" okupilo se u srijedu na lokalitetu regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara kako bi skrenuli pažnju na niz problema koji se već godinama vežu uz rad tog deponija.

Prosvjednici tvrde da do sada nije ništa urađeno po pitanju sanacije starog odlagališta, pravilnog rada postojećeg niti se počela tražiti druga lokacija za izmještanje regionalnog odlagališta.

“Okupili smo se ovdje kako bi upozorili institucije da nisu formirale komisiju koja bi tražila lokaciju za novi deponij što je naš osnovni zahtjev. Također, nisu raspisani tendere za sanaciju, odnosno zatvaranje starog deponija, kao ni tender za ugradnju pročistača za procjedne vode za oba deponija”, kazao je novinarima uime inicijative “Jer nas se tiče” Nijaz Hodžić.

On je podsjetio da 16. rujna ističe postojeća okolišna dozvola za odlagalište te je postavio pitanje mjerodavnima hoće li se nakon tog datuma pridržavati zakonskih propisa, potpisanog dogovora i javnih obećanja.

Također je ukazao na važnost javne rasprave o novoj okolišnoj dozvoli, koja bi se trebala održati u narednih petnaestak dana.

Što se tiče mogućih blokada deponija, predsjednik inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kazao je kako će se sačekati 17. rujna kako bi se vidjelo hoće li okolišna dozvola biti produžena ili ne, a nakon toga će građani odlučivati o svojim daljnjim potezima.

“Mi danas želimo skrenuti pažnju da smo još uvijek tu, da nismo odustali i da čekamo ispunjenje naših zahtjeva”, dodao je Hujdur i poručio kako su građani angažirali odvjetnika koji će ih zastupati u mogućim tužbama, koje planiraju podizati protiv svih koji su mjerodavni za upravljanjem deponijem.

Kada je u pitanju odlaganje medicinskog otpada, Hujdur je potvrdio kako se on ne odlaže na deponij Uborak već na dva divlja odlagališta na Bijelom brijegu i u Južnom logoru, koja su, po Hujdrovim riječima, napravljeno protuzakonito i ugrožavaju zdravlje stanovnika Mostara.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon dogovor s gradonačelnikom Mostara odlagalište je deblokirano i nastavljeno je odlaganje otpada. Prema potpisanom sporazumu, trebao je biti formiran poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad