Danas ističe rok lidera, Dodik najavio da neće ići u politički avanturizam

Vijesti 05. sep 201907:10 > 07:15
N1

Danas ističe rok od mjesec dana koji su lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović sami sebi dali za poštivanje sporazuma o principima za formiranje vlasti. Međutim, do danas nikakav dogovor nije postignut.

Dodik je ranije najavio da će, ako do 5. septembra ne bude imenovan makar predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske odlučivati o povlačenju saglasnosti za formiranje pojednih državnih institucija, ali u posljednjim izjavama kaže kako neće ući u bilo kakav politički avanturizam.

S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović kazao je kao se nastavljaju pregovori te da ne vjeruje da je dogovor moguć u narednih mjesec dana, ali se nada da će se Vijeće ministara formirati najkasnije do kraja ove godine.

Da li postoji neki novi dogovor vezan za ANP pokazat će dani pred nama. Analitičari ocjenjuju da dolazak Matthewa Palmera može podstaći nove razgovore i dijalog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad