Istekao rok sporazumu Dodika, Izetbegovića i Čovića, iz SNSD-a najavili korake

Vijesti 05. sep 201910:15 > 10:17
N1

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, gostujući u Novom danu na N1 televiziji, govorio je o sporazumu koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, a za čiju implementaciju danas istječe rok. Najavio je korake u Narodnoj skupštini Republike Srpske i reakcije.

“Petog augusta smo sjeli sa izbornim pobjednicima iz Federacije Bosne i Hercegovine, sa izbornim pobjednicima u bošnjačkom i hrvatskom nacionalnom korpusu, i napravili jedan sporazum koji je bio dio kompromisa i konsenzusa. BiH može da opstane sao na kompromisu i konsenzusu. Taj sporazum je bio dobar za sve, podjednako loš za sve. Međutim, bošnjačka strana, tu prvenstveno mislimo na Bakira izetbegovića i na SDA koji su sa nama potpisali taj sporazum, su kasnije ohrabreni strancima krenuli u rušenje jednog takvog sproazuma. Evo, mjesec dana poslije potpisivanja tog sporazuma, nismo napravili nijedan korak naprijed”, kazao je Kovačević u razgovoru sa reporterkom N1 Snežanom Mitorović.

Kovačević optužuje Bakira Izetbegovića i SDA.

“Ja moram da podsjetim javnost da je otac Bakira Izetbegović, Alija Izetbegović, 1992. godine isto tako po nagovoru stranaca povukao potpis sa već potpisanog Kutiljerovog sporazuma koji bi tada omogućio opstanak Bosne i Hercegovine i koji bi omogućio to da nikada ne počne rat u Bosni i Hercegovini. Takvu grešku na nagovor stranaca i izlazak iz konsenzusa sa drugim narodima u BiH je tada napravio Alija Izetbegović, istu takvu grešku danas na nagovor stranaca pravi njegov sin Bakir Izetbegović. Zbog nagovora stranaca u potpunosti ignoriše ono što su stavovi i ono što su interesi i želje druga dva konstitutivna naroda u BiH”, tvrdi Kovačević.

Na upit reporterke N1 otkud sada takva paralela između dva perioda, Kovačević poručuju da neće doći do rata i da je ratni scenario potpuno nedopustiv i neprihvatljiv.

“Zato stalno govorimo da nismo avanturisti. Svima je jasno da bismo mi voljeli da RS bude nezavisna, da bude država. Kada bismo bili avanturisti mi bismo to uradili već danas. Mi nismo avanturisti i konstantno pružamo šansu BiH, ali na samo jedan način na koji je to moguće, to je konsenzusom, dogovorom. Mi poštujemo interes bošnjačkog i hrvatskog naroda, ne želimo na bilo koji način da naštetimo ili da nanesemo bilo šta nažao ni bošnjačkom ni hrvatskom narodu. Ali, tražimo da se takav isti odnos i od drugih konstitutivnih naroda prema nama. Ovakvim ponašanjem to se ne radi”, naveo je.

Poručuje da nakon izbora postoje “nedvosmisleni pobjednici”, te dodaje da na sceni postoji “osporavanje izborne volje Republike Srpske, demokratskog legitimiteta i osporavanje same RS”.

“Kada ne uvažavate RS kao jedan od dva suverena elementa od kojeg je sastavljena BiH vi onda ne uvažavate BiH već radite na njenom rušenju”.

Govoreći o sporazumu za čiju implementaciju rok ističe danas, portparol SNSD-a kaže da je kompromis sadržaj tog sporazuma i da taj kompromis SNSD nije narušio već ga narušava neko drugi.

“Mi i dalje stojimo iza toga što smo potpisali. Neko drugi ne stoji iza toga što je tada potpisao sa nama. I dalje stojimo iza konsenzuda da ćemo da idemo u EU i da ćemo da sarađujemo sa NATO-om. Ali ne stojimo iza toga da ćemo da pravimo bilo koji novi korak ka članstvu u NATO-u. Saradnja sa NATO-om da, bilo koji novi korak ka članstvu u NATO-u ne. ANP je korak ka članstvu u NATO-u, mi na to nećemo pristati, to je veoma jasno”, kazao je Kovačević.

Poručio je da je rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti RS “svetinja” i da će “u NSRS donijeti nove korake kao reakciju”.

“Mi ćemo zbog svega toga, zbog blokade Bosne i Hercegovine od jednog naroda koji u potpunosti ignoriše druga dva naroda, u Narodnoj skupštini RS donijeti donijeti zaključke i usaglasaiti reakcije na sve ovo što se dešava u BiH. Neko u potpunosti ignoriše srpski narod kao konstitutivni”.

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad