Gasal-Vražalica: Ne protestujemo zbog korupcije, kladionica…

Vijesti 05. sep 201916:31 > 17:27
N1

Maja Gasal-Vražalica, direktorica Akademije za žene, za N1 je kazala da u BiH umjesto da postajemo sve tolerantniji, mi pribjegavamo netoleranciji.

Smatra da se ljudi tebaju dijeliti na ljude i neljude, a ne na neke identitete koji većini ili manjini odgovaraju.

“Čini mi se da u BiH i oni čak koji zagovaraju građanski koncept BiH, i koji su pripadnici određenih političkih partija, mogu da vidim da kad je riječ o toj etničkoj pripadnosti i kada bi trebalo da budemo svi građani i građanke BiH, jednaki i ravnopravni, da taj etnički princip kao ne postoji više u ovoj mjeri i da su svi svi za taj koncept građanske BiH, mislim da ne razumiju da ta građanska BiH za koju bi se oni zalagali također podrazumijeva da svi ostali identiteti svake individue u BiH bi trebali živjeti kroz taj koncept građanske BiH. Što meni ustvari pokazuje da iako smatramo da mlađe generacije bi trebale da nas izvedu iz ovog stanja u kojem se nalazimo već dugi niz godina, da nedovljno rade na sebi da se osvještavaju”, istakla je.

Dala je objašnjenje otkud tolika netoleracija u vezi najavljene povorke ponosa u Sarajevu.

“Kad bi nas bilo u dovoljnoj mjeri da se pobunimo protiv korupcije, protiv kladionica koje su na svakom ćošku u BiH, protiv sistema koji je diskriminatoran prema većini nas, obespravljeni smo, nemamo pravo svi na jednake porodiljne naknade i samo neki imaju pravo da žive punim plućima, ali tada se dižete protiv sistema. E tada nas nema dovoljno, a povorku ponosa ne organizira sistem, nego organiziraju manjinske skupine u BiH. To nisu samo pripadnici i pripadnice LGBTIQ populacije, to je i masa nas koji želimo da pokažemo da smo za slobodno društvo, da smo za društvo jednakih mogućnosti, za ravnopravan tretman svih građanki i građana, to ne odgovara sistemu. A zašto nas nema u dovoljnoj mjeri? Zato što smo svi, odnosno većina u zavisničkom odnosu od tog sistema”, kazala i dodala:

Nas sistem tjera da budemo koruptivni, Da budemo dio ovog koruptivnog društva, da aplaudiramo. Da rokovi koji prolaze nama ne stvaraju neki problem, nego da se jednostavno integrišemo. Zašto? Zato što gledamo neku svoju korist”.

Pozvala je sve roditelje da kada dižu svoj glas protiv manjine bilo koje vrste, da razmisle šta time prave svojoj djeci.

“Da li su svjesni da i u njihovom najbižem okruženju ima neko ko je njima srcu drag, a koji će danas-sutra ili je već sada ta manjina”, kazala je Maja Gasal-Vražalica u razgovoru sa Hanom Sokolović.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad