Roditelji djece s poteškoćama u razvoju: Nova školska godina, nova agonija

Vijesti 05. sep 201916:46 > 19:29
N1

Nova školska 2019/2020. godina je već počela, a 203 djece nije u školskim klupama. Dugogodišnji problem obezbjeđivanja školovanja djece sa poteškoćama u razvoju i dalje nije riješen. Upitan je EDUS-ov program školovanja, upitna je saradnja sa centrom Vladimir Nazor, prostorije za učenje, finansiranje te broj edukatora. Nažalost, brojka od 203 djece bez đačkih klupa - nije konačna.

Zlatiborka Popov Momčinović, majka je dječaka sa poteškoćama u razvoju. Dugogodišnju borbu, nerazumijevanje nadležnih kao i nastavnog kadra uspjela je pobijediti i osigurati svom sinu mjesto u školskoj klupi.

”Sve se ponovo dešava kao i prošle godine kada isto tako veliki broj djece nije imao mogućnost da krene u vrtić i školu u skladu sa svojim mogućnostima. Po meni je sve ovo ‘deja vu’, već viđeno i to je odraz toga da situacija ove djece i njihovih roditelja nije sistemski riješena već se uvijek ‘ad hoc’, nešto na brzinu pokušava zakrpiti i onda svake školske godine imamo istu agoniju”, kazala je Momčinović.

Edin Herić, otac je troipogodišnjeg dječaka sa poteškoćama u razvoju. Njihova borba još nije završena.

“Mi nemamo vremena da gubimo. Mi ne možemo čekati godinu, dvije, tri, pet, jer naše dijete svakim danom gubi, a ne svakom godinom. Tako da se mi iskreno nadamo da će vlada i Vladimir Nazor uspjeti naći uskoro rješenje i da će naše dijete ući u školske klupe, jer to je jedino što je nama potrebno”, kazao je Herić.

U novu školsku 2019/2020. godinu, 203 djece nisu uspjeli ući u đačke klupe po EDUS-ovom programu. Problem smještajnog kapaciteta i fnansiranja te pronalaska stručnih kadrova za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, još uvijek nije riješen. EDUS se oglasio saopćenjem:

“Kao što smo i ranije pisali i obavještavali, još uvijek nismo u mogućnosti pružiti EDUS za školsku godinu 2019/2020. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo jeste Centru Vladimir Nazor obezbijedilo sredstva za predškolski program do kraja decembra 2019. godine. Međutim, EDUS se financira isključivo iz projekata i donacija, a sav novac uplaćivan od roditelja, kao i finasiranje od strane Ministarstva usmjeravano je kroz Centar Vladimir Nazor isključivo na kadar i održavanje zgrade predškolskog odjela.”

Posljednjih nekoliko mjeseci traju nesuglasice između roditelja i centra Vladimir Nazor. EDUS je u augustu putem svoje web stranice roditelje obavijestio da nije moguće organizovati upis djece u EDUS program jer, kako su istakli, ”nemaju obezbjeđene resurse za provođenje istog. Tako da je nastavak EDUS programa za ovu školsku godinu – neizvjestan”. Tako je i bilo.

Vlada Kantona Sarajevo je još početkom ljeta poručila kako problem, koji je 20 godina stavljan pod tepih, ne može biti riješen u tako kratkom roku. Dva, za roditelje i djecu, duga mjeseca su, od tada, prošla. Zašto ovaj problem još uvijek nije riješen? Odgovor na ovo pitanje nismo dobili iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih.

Godinama se ne pronalazi trajni izlaz iz ovakve situacije. Prema posljednjim neslužbenim informacijama, sutra će se 6. septembra, u 9 sati, održati posljednji sastanak roditelja i uprave centra Vladimir Nazor kada bi se trebao donijeti konačan zaključak i rješenje potrebno za bezbrižno, sigurno i sretno odrastanje svakog djeteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad