Posljednje pripreme za povorku ponosa u Sarajevu

Vijesti 05. sep 201917:53 > 20:14
N1

Dva dana su ostala do održavanja prve povorke ponosa u Bosni i Hercegovini. Prethodnih dana je u nekoliko navrata najavljivano održavanje kontraskupova, skupova koji veličaju tradicionalnu porodicu, a nerijetko su se čule i prijetnje fizičkim i verbalnim napadima. Sarajevska policija tvrdi da će cijeli skup biti dobro osiguran i zaštićen i da nema prostora za strah učesnika. Kako bi skup prošao u najboljem redu, oglasili su se i u vjerskim institucijama.

Osim najave kontraskupova i obilježja protiv LGBT populacije, nema ozbiljnijh prijetnji za održavanje prve bosanskohercegovačke povorke ponosa. Sve će početi u nedjelju tačno u podne.

Na povorku ponosa se ne može kasniti, a na istu će se moći ući samo kroz ulicu Kulovića. Sve ostale ulice i prolazi tokom šetnje bit će blokirani. Učesnici će biti pregledani od strane policijskih službenika. Prva povorka ponosa će krenuti od vječne vatre i nastaviti se ulicom Maršala Tita.

Titovom ulicom će prošetati oko 500 učesnika, bar toliko ih je dosad prijavljeno. Osim građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, glavnom ulicom će šetati i učesnici iz Beograda, Zagreba, Tirane, Skoplja, Podgorice i drugih gradova regije. Za sigurnost Povorke zaduženo je oko 1.200 policajaca iz cijele zemlje.

“Sve se radi u skladu sa najvišim standardima zakonske prirode, ali onima i stručne prirode i preduzima se sve da ovaj događaj prođe mirno i sigurno”, kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH će sutra procijeniti stanje sigurnosti učenika koji će nakon početka povorke prošetati pored zgrade Predsjedništva BiH, prema sarajevskom naselju Marijin Dvor.

Na nenasilje su pozvali i u Islamskoj zajednici.

“Posebno pohvaljujem to što će Islamska zajednica u petak na džumi održati jedinstvenu hutbu vjernicima, gdje će izraziti svoj vjerski stav spram ovog pitanja, ali istovremeno, ono što je vrlo važno za nas policiju, odnosno što je važno za sigurnost ovog događaja, jeste što će se posebno potcrtati da nasilje nije dopušteno, da nasilje nije preporučljivo i da je to stav Islamske zajednice spram ovog pitanja”, dodao je Katica.

Brojne javne ličnosti će učestvovati na povorci ponosa, a među njima i američki ambasador u BiH, Eric Nelson. Sa druge strane, i udruženje Mladi muslimani uputilo je proglas u kojem pozivaju na neodržavanje povorke i ističu da je nedopustivo da se LGBT osobe prikazuju kao normalne, obične i miroljubive. Na javnoj sceni, drugačija mišljenja.

“Jednostavno mi se ne moramo slagati s njima da bismo im dozvolili, ne moramo uopšte dozvoliti, samo eto ne moraju izaći u nedjelju u grad, ako to ne žele, jer postoji mnogo povorki u gradu koji se meni ne sviđaju, nekom drugom, ali jedostavno oni su tu, da li su tu navijači ili neki drugi protesti, nismo mi tu da određujemo ko ima prava da protestuje”, kazala je Ivana Marić, analitičarka.

Povorku će štititi i antisnajperske snage raspoređene na krovove zgrada, a šetnja neće trajati duže od dva sata.

Povorka ponosa će završiti na Trgu BiH, najkasnije u 14 sati u nedjelju. Program će sačinjavati šetnja, govori članova i članica organizacionog odbora. Zabavnog programa, kako kažu, neće biti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad