Otvoren počasni konzulat BiH u Slovačkoj: Prvi počasni konzul Munir Pašagić

Vijesti 05. sep 201918:55 > 19:04
N1

Ambasada u Pragu do sada je bila jedino diplomatsko bosanskohercegovačko predstavništvo za Češku Republiku i Slovačku. Od danas, zvanično za području Slovačke djeluje počasni konzulat Bosne i Hercegovine sa sjedištem u gradiću Turen nadomak Bratislave.

Ministar inostranih poslova Slovačke i Predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak rekao je da se radi o prvoj zvaničnoj prisutnosti Bosne i Hercegovine u Slovačkoj.

”Drago mi je sam danas ovdje jer ovo je prva zvanična prisutnost BiH u Slovačkoj. Ja sam ostavio dio svog srca u Bosni i Hercegovini i veoma mi je važno šta se kod vas dešava. Munira Pašagića znam dugo i drago mi je da takav čovjek koji je preživio mnogo, dolazi na ovu dužnost. Tipično za njega od kada ga znam je da uvijek pomaže drugim ljudima. Puno vremena bi trebalo da se kaže sve ono što i kako si ti pomagao ljudima. Iako si ti Bošnjak, u svemu što radiš ti gledaš da to pomogne svim ljudima Bosne i Hercegovine i to je vaša velika osobina”, kazao je Lajčak naglašavajući posebnost ovog dana u tome da dva ministra inostranih poslova prisustvuju otvaranju počasnog konzulata što se ne dešava često.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je takođe naglasio kao snažnu poruku i veliku stvar za obje zemlje to što dva ministra otvaraju ovaj počasni konzulat.

”Siguran sam da će današnji događaj i rad počasnog konzulata biti novi korak u približavanju Slovačke i Bosne i Hercegovine što je za nas posebno važno jer Slovačku doživljavamo kao pravog prijatelja, pravi evropski prijatelj, neko ko dobro razumije naše unutrašnje odnose i neko ko iskreno podržava naše ciljeve i želju da što prije postanemo dio evropskih integracija. Dok ne otvorimo ambasadu u Bratislavi pozivam sve naše ljude da se okupe oko našeg počasnog konzulata koji je prvo zvanično formalno prisustvo BiH ovdje da svi zajedno uradite što više za naše ljude. Siguran sam da će i gospodin Pašagić imati još više podstreka da nastavi ovo, sad i zvanično, što je kako čujem i do sada veoma uspješno radio”, kazao je Crnadak.

Prvi počasni konzul u Slovačkoj je Munir Pašagić, uspješni biznismen i veliki filantrop. Pred zvanice je izašao zajedno sa sinovima i u veoma emotivnom govoru pozdravio sve i zahvalio se na podršci koju je imao u svom humanitarnom radu – porodici, ali i mnogobrojnim prijateljima u Slovačkoj i svim bivšim YU republikama. Na kraju se zahvalio svojim sugrađanima u Turenju gdje je, kako kaže, našao drugu domovinu i bio prihvaćen kao jedan od starosjedelaca.

Munir Pašagić koga Srebrenčani više znaju po nadimku Muradif u Slovačkoj živi i radi već 27 godina, od kako je sa porodicom morao napustiti rodnu Srebrenicu i ostaviti sve što je dotad imao. Danas sa sinovima vodi uspješan biznis u vlastitoj firmi D.A.L.I. – M.N. Među vodećim u oblasti energetike u jugoistoćnoj Evropi.

Otvaranju počasnog konzulata prisustvovale su ugledne zvanice iz duštveno-političkog života, biznisa, medicine, sporta i kulture, kako iz Slovačke tako i državljani Bosne i Hercegovine, ali i drugi iz bivših jugoslovenskih republika, koji žive i rade u Slovačkoj.

Ovo je dvadeseti po redu počasni konzulat koji Bosna i Hercegovina otvara u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1