Dva dana do Prve bh. povorke ponosa: MUP spreman, najavljeni i kontra skupovi

Vijesti 06. sep 201917:16 > 17:26
N1

Ostalo je još dva dana do održavanja prve bh. Povorke ponosa. Svjetlo i Iskorak su najavili i dva kontra skupa. Iz sarajevske policije poručili da svaki skup nosi određeni stepen rizika i da su u skladu s tim angažovali resurse te su pozvali sve građane na dostavljanje bilo kakvih potencijalno rizičnih informacija kako bi se, na vrijeme, mogla izvršiti procjena rizika.

Bez obzira na mišljenje o LGBTIQ populaciji, na ideološki, vjerski ili neki drugi stav, bosanskohercegovačko društvo ne smije dozvoliti govor mržnje i nasilje, poručeno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

”Samo naoružani novim znanjima i vještinama za otkrivanje, istragama počinjenim iz mržnje nad LGBT osobama, policija će biti u stanju da što efikasnije osigura pravdu i zaštitu za žrtve te doprinese pravednoj i transparentnijoj primjeni zakona za spriječavanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje”, kazala je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Za spriječavanje istih neophodno je u policiji imati osobe koje razumiju problem, ali i informisanu javnost mišljenja je načelnica odjeljenja za edukaciju MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija:

”U samom tom pristupu osobama nad kojima je počinjeno krivično djelo koje su žrtve ovih počinjenih djela iz mržnji, da kada dođu u policijsku upravu, stanicu, da osoba, koja je određena, educirana, ima hodogram, korake koje će preduzeti u odnosu na u osobu koja je žrtva.”

Kako do neželjenih situacija ne bi došlo MUP KS formirao je operativni štab. Angažovani su svi ljudski i materijalni resursi, antisnajperska zaštita, te više od 1000 policajaca. Građanima je poručeno – pokažite korektnost i suzdržanost.

”Ovom prilikom želim se zahvaliti građanima na dosadašnjoj saradnji, ali i zamoliti u dane održavanja ovih protestnih okupljanja da ostanu maksimalno korektni i sudržani, da prilagode svoje potrebe i aktivnosti ograničenjima u saobraćaju”, kazao je Muhamed Hasanović iz sektora za policijsku podršku MUP KS.

Zbog održavanja Parade ponosa u Sarajevu su najavljena i dva kontra skupa. U policiji kažu da zasada nema nikakvih pokazatelja da bi sigurnost učesnika parade, ali i građana, mogla biti ugrožena.

”Napominjem da se uprava policije obratila svim policijskim agencijama u BiH kao i Obavještajnoj sigurnosnoj agenciji s ciljem prikupljanja saznanja o eventualnoj ugroženosti održavanja ovih javnih skupova te, do ovog momenta, nema relevantnih pokazatelja koji ukazuju na navedeno”, istakao je portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

A u prvoj bh. Paradi ponosa, 8. septembra, najavljeno je učešće više od 500 učesnika, kako iz BiH tako i iz regije, koji će u 12h krenuti od Vječne vatre u Titovoj ulici do zgrade državnog Parlamenta na Trgu BiH gdje su najavljena dva govora ispred Organizacionog odbora povorke ponosa, kojim se želi skrenuti pažnja na probleme s kojima se susreću LGBTIQ osobe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad