Država tone u krizu: Može li Hahn poboljšati odnose u Predsjedništvu BiH

Vijesti 06. sep 201918:09 > 19:15
N1

Na bh. političkoj sceni bez promjena. Tek nove nesuglasice među članovima Predsjedništva BiH. Hoće li se sastati s evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, još niko ne zna. Mogućnost susreta niti jedan član Predsjedništva ne odbija, no, Džaferović i Komšić smatraju da Hahn prije svega treba nagovoriti Dodika da poštuje zakone BiH. S druge strane Bakir Izetbegović tvrdi da država ide u još dublju krizu, te da nema jasnog datuma kada bi se mogao ponovo sastati s Dodikom i Čovićem.

Bez poštivanja zakona države, nema daljih razgovora. Neka Milorad Dodik prestane s destabilizacijom države, a Dragan Čović s dvoličnom politikom, poruka je SDA.

“Možemo očekivati zatezanje dalje situacije, produbljavanje krize a zatim naravno sazrijevanje jer ovo što radi Dodik i SNSD već deset godina, intenziviranje protubosanskog odnosa koje je praćeno uvredama, pokušajima da se dominira da se nametne volja entiteta državi neće moći ići. Gospodin Čović ima stav da niko ne smije ucjenjivati niti uslovljavati bilo čime i odmah iza toga postavi uslov, da se mijenja Izborni zakon onako kako se to dopada HDZ-u”, riječi su Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

Iz HDZ-a su ranije pozivali na formiranje Vijeće ministara, ne uslovljavajući ga ANP-om, uz stav da podržavaju NATO put BiH, ali priliku da o tome odlučuje treba dati novom sazivu Vijeća. No, kada je riječ o formiranju Vlade Federacije – bez pretjeranog komentarisanja iz ove stranke. Oči su uprte u komesara za proširenje Hahna. Da li će on moći pomiriti stavove?

“Problem kod Dodika koji otvoreno kaže da neće da poštuje Zakon o odbrani, neće da poštuje Odluku Predsjedništva, neće da poštuje Strategiju vanjske politike, da treba da se razgovara prije svega s Dodikom, da se sa njim vidi da li postoji mogućnost približavanja stavova i onda nikakav problem nije da mi odemo u Brisel i da imamo sastanak s gospodiom Hahnom”, mišljenja je član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

Ni Dodik nema problem da se sastane u Briselu s Hahnom. Nije problem da kaže šta hoće a šta neće. Ali jeste problem, poručuje Dodik da se unaprijed nameće šta ko treba da prihvati:

“Prvo treba izabrati Savjet ministara. Ja nemam ništa protiv da se na novi Savjet ministara stavi dokument koji će se zvati kako god hoće i da Savjet ministara o tome odlučuje, ali da neko unaprijed govori šta treba da odluči taj Savjet, to je neko drugo pitanje i to je nemoguće”

Zbog nesloge u Predsjedništvu i različitih stavova članova – na adresu ove institucije stigla je i protestna nota. Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. I to zbog Dodikovih istupa za ruske medije, i izjave koje se tiču podrške aneksiji Krima. Predsjedavajući Komšić uputio je poruku kako to nije stav Predsjedništva. BiH ostaje privržena stavu EU, koja ne priznaje, kako navodi, nezakoniti referendum na Krimu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad