Bošnjak: Poruke koje se žele poslati sa Prve bh. povorke ponosa

Vijesti 06. sep 201918:44 > 19:04
N1

Gošća Dana uživo bila je Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra koja je govorila o Prvoj bh. povorci ponosa koja je najavljena za nedjelju u Sarajevu.

“Mi smo pri finalnim detaljima i završnim pripremama. U suštini sve što smo trebali odraditi kao glavni posao, urađeno je. Sad pripremamo neke stvari koje će osigurati da oni koji dođu taj dan na siguran način mogu šetati s nama”, kazala je Bošnjak.

Osiguranje?

Ja bih naglasila da za skupove i prve povorke u regiji imate velike mjere osiguranja. Nije neuobičajeno imati i različite policijske agencije u jednom štabu koje procjenjuju rizik i planiraju sigurnosne mjere“, kazala je ona.

U posljednje tri sedmice smo imali dosta članaka u medijima koji su podgrijavali dodatno tu priču oko sigurnosti pa su snajperske cijevi došle u prvi plan a ne promocija ljudskih prava“, ističe.

Koje su poruke parade?

Prva poruka i čini mi se da će biti prekretnica u shvatanju ko su LGBT osobe, to je slika koja će otići sa ovog događaja. To je da LGBT osobe nisu neke osobe koje žive u određenom dijelu države ili kantonu, nego smo građani i građanke koji dijele sve probleme koji imaju svi drugi građani i građanke ali se još nosimo sa dodatnim problemima“, kazala je Bošnjak i dodala:

“Tek svaka deseta osoba poznaje nekoga ko otvoreno živi kao LGBT. U tom prostoru neznanja se stvaraju raznorazne slike koje ljudi mogu vidjeti a one predstavljaju LGBT osobe u iskrivljenom svjetlu i svode se na njihov seksualni život”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad