Florian Bieber za N1: Dodik uživa u prijetnjama, EU treba da pošalje signal

Vijesti 06. sep 201920:15 > 20:41
N1

Jedan sporazum je doživio krah, ima li volje za novim dogovorom? Može li BiH podnijeti nastavak institucionalne krize? Razgovarali smo sa Florianom Bieberom, sa Sveučilišta u Grazu.

“Problem leži u nespremnosti političke elite za kompromis a ne u institucijama. Neformiranje vlasti skoro godinu dana nakon izbora je loš signal i za Evropsku uniju”, kazao je Bieber govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Bieber je istakao da ne postoji dugoročno rješenje problema u Bosni i Hercegovini:

“Svako rješenje bi bilo samo privremeno rješenje. Milorad Dodik ima najveći interes da država ne funkcioniše, nije on jedini odgovoran ali nosi možda najveću odgovornost. Sve se može riješiti nekim kratkoročnim kompromisom ali suštinski problem je što nema dugoročnog rješenja. Komesar Hahn pokušava nešto da radi ali njegove ingerencije su ograničene, možda neka buduća Komisija bude u stanju da se malo više angažuje i nađe trajnije rješenje.”

Govorio je i o Miloradu Dodiku, srpskom predstavniku u Predsjedništvu BiH kao “najvećem pokretaču blokade u državi”:

“Vidimo da Dodik uživa u prijetnjama i da pokušava po svakoj cijeni da uništi zajedničke institucije BiH, to on radi više od 10 godina. Evropska unija nadam se da će poslati signale da je njegovo ponašanje apsolutno neprihvatljivo.”

“Za svaku krizu može biti neko drugi odgovoran, cijeli sistem je takav da se lako može prebacivati ko je odgovoran za šta. Na kraju svi koji nose odgovornost uživaju u tome da drugi imaju krivicu i nespremni su za kompromis”, dodao je Bieber.

Istako je kako je teško očekivati jedinstven stav međunarodne zajednice po pitanju Bosne i Hercegovine i dodao da ne očekuje suštinsku novu politiku Evropske unije ka BiH koja bi mogla promijeniti nešto unutar države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad