Stanivuković: Dodik mora da shvati da NATO nije opštinski odbor SNSD-a

Vijesti 07. sep 201909:35 > 09:49
N1

Posljednja politička dešavanja i potencijalnu projekciju na Narodnu skupštinu Republike Srpske komentarisao je u Novom danu na N1 Draško Stanivuković, zastupnik u ovoj skupštini.

Govoreći o posljednjim dešavanjima u Predsjedništvu BiH u vezi imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH  i ANP-a, Stanivuković navodi da politika dokazivanja nikada nije ništa dobro donijela.

“Problem je ovdje u čitavoj situciji što imamo hrpu političara, a nijednog državnika”, naveo je Stanivuković u razgovoru sa Hanom Sokolović.

Nebojša Radmanović kao član Predsjedništva BiH potpisao je Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir, a 2009. zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO.

“Ako je gospodin Radmanović potpisao 2009. godine određene stvari koje trasiraju put Bosne i Hercegovine prema NATO-u, onda to treba da poštuje gospodin Dodik, to je vrlo jasno. Ne možete da računate vrijeme, ‘e sada sam ja član Predsjedništva BiH i vrijeme ide od mene i odluke važe od mene’, a da zaboravite sve prethodne odluke. Polazna osnova gospodina Dodika, da sam ja na njegovom mjestu, jeste sve ono što je prije mene potpisano”, naveo je Stanivuković.

Poručio je da se “neke stvari mogu prekinuti, ali uz konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH.

“Vi imate problem psihologije i mentaliteta gospodina Dodika koji u suštinu uvijek na način da dokaže samo lični ego i svoje ja, da je on najjači, kao što za sebe kaže, ‘da, ja sam baja i ja odlučujem’. Imate njegov intervju gdje on kaže da je važniji od ostala dva člana Predsjedništva BiH iako su sva tri čovjeka podjednako važna. Nije prvi put da se desi u istorij i da jedan čovjek sebe izdigne iznad jedne zemlje, iznad jedne nacije, iznad jednog naroda, građana u toj zemlji. To upravo radi gospdin Dodik. To nije dobro”, poručio je Stanivuković.

Kako je kazao, Dodik ne želi da se dogovori i da se nađe kompromis.

“Dodik mora da shvati da NATO nije opštinski odbor SNSD-a i da se prema NATO-u ili bilo kojoj većoj sili u svijetu ne možete tako da ophodite. Svako ko se tako ophodio, ishod nije dobro završio. Nismo toliko veliki i jaki, pogotovo ne ekonomski”, naveo je.

“Dodik je neko ko sebi da za pravo da njemačkoj ambasadorici ne pruži ruku. Ima takve odnose prema ambasadoru Amerike. Dužnost jednog državnika je da stvara prijateljske zemlje sa svakom zemljom. Da sam na mjestu Dodika vrlo bih lako našao dogovor. Put prema NATO-u može da se uspori, možete da idete prema nečemu, a da skoro nikad ne dođete. Možete da pravite određene komprimise, saradnju… Srbija je primjer jedne takve kompromisne politike”.

Kazao je da se “Dodik karta” i da “ne može da razumije mentalitet i situaciju ljudi koji ovdje žive sa ekonomskog aspekta”.

Naveo je da “izlaženjem iz zajedničkih institucija nikome neće donijeti dobro”.

“To je takva neizvjesnost i takav rizik”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad