Kako se uništava oružje

Vijesti 07. sep 201918:49 > 18:53
N1

Šta se dešava sa ilegalnim, oduzetim, oružjem sa ulice ili onim kojim je izvršeno neko krivično djelo. Pa, ono može biti uništeno, prodato ili pak zadržano. U livnici čelika Jelšingrad u Banjaluci danas je uništeno blizu 2.100 komada naoružanja. To je samo dio cjelokupnog arsenala koji je oduzet posljednjih godina, a niko sa sigurnošću ne precizira koliko ilegalnog vatrenog oružja imamo, i u čijim je rukama.

Prazne se teški drveni sanduci. Zvecka metal. Puške, pištolji, drugi komadi oružja lageruje se na gomilu… Biće prenešeni u peći za spaljivanje, te uništeni, pretvoreni u pepeo. Danas, konkretno 2.100 komada.

“U posljednje četiri godine ukupno smo uništili oko 18.000 komada oružja i dijelova oružja. U tim aktivnostima učestvuju gotove sve policije agencije u BiH. Iako imamo realan problem sa ilegalnim posjedom ipak činjenice govore da se naše agencije bore sa tim problemom”, navodi Ermin Pešto, Predsjedavajući Koordinacionog odbora .

Oružje krim miljea, kojim su počinjena krivična djela, ali i ono koje su građani predali, uništeno je u Jelšingradu.

To je samo dio arsenala koji se nalazi u zemlji. UNDP zajedno sa domaćim agencijama radi na ovom bezbjednosnom problemu.

“Takođe radimo na projektu sprečavanja ilegalne trgovine malim i lakim naoružanjem. Radimo mnogo i sa Graničnom policijom kako bi osigurali granicu i radili na sigurnosnim aspektima”, ističe Slobodan Tadić, šef Odsjeka za sigurnost u UNDP-u BiH.

Niko sa sigurnošću ne može da precizira koliko se takvog oružja nalazi na ulicama Bosne i Hercegovine. Neke procjene idu od 150.000 do 750.000 komada, ali niko ne može potvrditi da li je ta brojka zaista i realna. Ono što jeste realnost, kažu iz Ministarstva bezbjednosti BiH, jeste da su sve policijske agencije u zemlji zajedno radile kako bi se ovaj prisutni problem riješio.

A sve u skladu i sa predpristupnim evropskim Poglavljem 24 – Pravda, sloboda, sigurnost.

“Kontrola oružja i suzbijanje svakog vida kriminaliteta u vezi sa oružjem je visoko na sigurnosnoj agendi EU i to je jasno rečeno i kroz nedavno usvojenu Strategiju EU, koja jasno ukazuje i na problematiku ilegalnog oružja i na Zapadnom Balkanu”, kaže Tomislav Ćurić, kancelarija EUSR u BiH.

Sa kojim se, uvjeravaju, država Bosna i Hercegovina dobro bori. To je, ističu, prepoznato i globalno, a kao argument navode posjetu koja se najavljeuje sljedeće sedmice. Naime, u Banjaluku stižu predstavnici Ekonomske zajednice zemalja Zapadne Afrike. Cilj im je naučiti kako se Bosna i Hercegovina bori sa zaostavštinama rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad