Kontradiverzioni pregled uoči početka Povorke ponosa u Sarajevu (FOTO)

Vijesti 08. sep 201908:22 > 08:29
N1

U Sarajevu se danas održava prva Bh. povorka ponosa. Učesnici će biti pregledani od strane policijskih službenika. Prva povorka ponosa će krenuti od Vječne vatre i nastaviti se ulicom Maršala Tita. Za sigurnost Povorke zaduženo je oko 1.200 policajaca iz cijele zemlje.

Kako javlja reporterka N1 Hana Sokolović, u toku je kontradiverzioni pregled na mjestu odakle će građani i građanke šetati do Trga Bosne i Hercegovine gdje je najavljeno obraćanje.

Organizatori navode da danas neće biti prvi put da lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe i njihove porodice izlaze na ulicu i da se bore za ljudska prava.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Za danas je također najavljen skup u organizaciji Udruženja Inicijativa Iskorak od 10 do 11.30 sati, a koji je organizovan kao vid iskazivanja protivljenja promoviranju LGBTIQ ideja i planiran je na lokalitetu parka Ciglane, od ulice Alipašina do ulice Sutjeska.

Na nenasilje su pozvali i u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

U nedjelju, 08. septembra, od 11 sati pratite specijalni program N1 televizije povodom prve Bh. povorke ponosa na ovom linku.

Reporteri N1 izvještavaju tokom povorke te razgovaramo sa gostima u studiju u Sarajevu, ali i Zagrebu, Beogradu, Mostaru i Banjaluci.