Ministarstvo odbrane Srbije o zabrani ulaska njihovoj delegaciji u Hrvatsku

Vijesti 08. sep 201909:06 > 09:08
Tanjug/Rade Prelić

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je najavilo Hrvatskoj da će delegacija oficira Vojske Srbije i kadeta prisustvovati bogosluženju za jasenovačke žrtve, te je izjave hrvatskih zvaničnika da to nije učinjeno ocijenilo kao "nevješt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane".

“Izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića je nevešt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve”, naveli su iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ovo ministarstvo pita u kojoj se to demokratiji zabranjuje prisustvo komemorativom skupu, te objašnjava kako prisustvo na komemoraciji i bogosluženju nije vojna vežba ili inspekcija vojnih postrojenja, pa da se najavljuje.

“Ali, mi smo i to uradili. Organizator komemoracije episkop Jovan je posredstvom eparhijskog sekretara Đorđa Teodorovića obavestio policijsku stanicu Novska upravo o dolasku naše delegacije”, pojašnjavaju iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo naglašava da je o prolasku srpske delegacije obaviještena granična policija Srbije da bi u saradnji sa hrvatskim organima ubrzali granične procedure i omogućili nesmetan prolaz.

“Ako nismo prijavili dolazak, kako su organi Hrvatske znali da kombi sa civilnim tablicama i civilnim putnicima prevozi vojnike na hodočašću? Ako im nije prijavljeno da dolazimo zašto su otvarali prtljag putnicima, držali ih satima na granici, kopirali im pasoše?”, navodi se u saopštenju srpskog Ministarstva odbrane.

Ako su uniforme u prtljagu bile problem, iz Ministarstva odbrane pitaju zašto nije prihvaćena ponuda srpskih kadeta da uniforme ostave u Srbiji i nastave putovanje u Jasenovac.

U saopštenju se postavlja pitanje i zašto su organi Hrvatske u zabrani ulaska upisali da je razlog nedostatak dokaza za svrhu putovanja, iako je delegacija pokazala poziv za učešće na skupu.

“Umesto što laže, i kao i uvek Srbe krivi za sve, Hrvatska duguje izvinjenje i kajanje. Gde piše da je za dolazak u Jasenovac potrebna pisana dozvola ili pismeni zahtev”, navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

U saopštenju se ističe da nijednom procedurom nije propisana obaveza prijave dolaska ili propisane forme, te dodaje kako je, ipak, prijaviljeno da dolaze kadeti.

Odgovarajući na izjave predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića o jučerašnjoj zabrani ulaska delegacije Vojske Srbije na pomen žrtvama jasenovačkog zločina, minstar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je ocijenio da nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za “Dom spremni” i ustaške zločine.

“Nema veće provokacije za zdrav razum nego zabraniti Srbima da se pomole na stratištu poklane srpske dece”, dodao je Vulin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad