Pročitajte poruke na transparentima uoči Povorke ponosa (FOTO)

Vijesti 08. sep 201909:14 > 09:20
N1

U Sarajevu se danas održava prva Bh. povorka ponosa. Građani i građanke koje će učestvovati u šetnji od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine nosti će transparente sa jasno izraženim porukama.

“Sve boje ljubavi moje”, Zaslužujem život bez nasilja”, Oprostite što moje postojanje ruši vaše predrasude”, “Ujedinjeni u različitosti” samo su neke od poruka koje će se moći vidjeti na prvoj Bh. povorci ponosa.

N1
N1
N1
N1
N1

Učesnici Povorke ponosa prošetat će Ulicom Maršala Tita, od Vječne vatre do Trga BiH. Šetnja će početi u 12 sati. Povorku će štititi i antisnajperske snage raspoređene na krovove zgrada, a šetnja neće trajati duže od dva sata.

Program će, osim šetnje, sačinjavati i govori članova organizacionog odbora. Zabavnog programa, kako je rečeno, neće biti.

Prema definiciji, Parada ponosa, ili Povorka ponosa, poznata i kao Gej parada je godišnja povorka LGBT osoba, koja se održava u mnogim gradovima širom svijeta.

Većina parada se organizira u junu, kako bi se održalo sjećanje na Stounvolsku pobunu (demonstracije protiv policijske represije u SAD iz 1969. godine), ali ih, gledano na svjetskom nivou, ima tokom cijele godine.

Povorke ponosa održavaju se širom regije, a BiH je još uvijek jedina zemlja u kojoj će se ovakav vid protesta prvi put održati danas.

Na nenasilje su pozvali i u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

U nedjelju, 08. septembra, od 11 sati pratite specijalni program N1 televizije povodom prve Bh. povorke ponosa na ovom linku.

Reporteri N1 izvještavaju tokom povorke te razgovaramo sa gostima u studiju u Sarajevu, ali i Zagrebu, Beogradu, Mostaru i Banjaluci.