Protivnici Povorke ponosa šetaju Alipašinom ulicom (VIDEO)

Vijesti 08. sep 201910:55 > 10:57
N1

Kontraskup građana Sarajeva koji su protiv održavanja za danas najavljene povorke ponosa LGBT zajednice počeo je u 10 sati na području parka u Alipašinoj ulici, prekoputa naselja Ciglane, do ulice Sutjeska. Organizator je Inicijativa Iskorak.

 Iz tog udruženja trenutno ističu da su relativno zadovoljni odzivom građana i da je, po njihovom mišljenju, trebalo da se odazove daleko veći broj učesnika, što očekuju u daljnjem toku skupa. Ovaj kontraskup protiče u mirnoj atmosferi i treba da traje do 11.30 sati, prema najavi. 

Kako javlja reporter N1, protivnici šetnje izašli su na cestu kojom se kreću u Alipašinoj ulici.

Jučer je u Sarajevu održan još jedan skup protivljenja povorci ponosa LGBT polulacije pod sloganom “Dan tradicionalne orodice”,  a organiziralo ga je udruženje “Svjetlo”.

Prva bosanskohercegovačka povorka ponosa LGBT zajednice treba da počne u 12 sati ispred Vječne vatre u srcu Sarajeva. Učesnici treba da prošetaju do Marindvora, do trga na kojem je smješteno nekoliko državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Izuzetno veliki broj policajaca jutros je na terenu, duž trase najavljene šetnje i šire. Saobraćaj je tim dionicama blokiran, a normalizacija se očekuje od 14 sati, kada bi trebalo da završi prva bh. povorka ponosa LGBT populacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad