Šetnja kroz Sarajevo: Učesnici Povorke ponosa krenuli prema Trgu BiH

Vijesti 08. sep 201911:26 > 11:36
N1

Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini održava se u glavnom gradu Sarajevu. Šetnja učesnika krenula je od Vječne vatre i kreću se prema Trgu Bosne i Hercegovine gdje će se organizatori obratiti učesnicima. Povorku pratite uživo na N1.

Učesnici Povorke ponosa prošetat će Ulicom Maršala Tita, od Vječne vatre do Trga BiH. Povorku će štititi i antisnajperske snage raspoređene na krovove zgrada, a šetnja neće trajati duže od dva sata.

Program će, osim šetnje, sačinjavati i govori članova organizacionog odbora. Zabavnog programa, kako je rečeno, neće biti.

Prema definiciji, Parada ponosa, ili Povorka ponosa, poznata i kao Gej parada je godišnja povorka LGBT osoba, koja se održava u mnogim gradovima širom svijeta.

Većina parada se organizira u junu, kako bi se održalo sjećanje na Stounvolsku pobunu (demonstracije protiv policijske represije u SAD iz 1969. godine), ali ih, gledano na svjetskom nivou, ima tokom cijele godine.

N1

Povorke ponosa održavaju se širom regije, a BiH je još uvijek jedina zemlja u kojoj će se ovakav vid protesta prvi put održati danas.

Na nenasilje su pozvali i u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Pratite specijalni program N1 televizije povodom prve Bh. povorke ponosa na ovom linku.

Reporteri N1 izvještavaju tokom povorke te razgovaramo sa gostima u studiju u Sarajevu, ali i Zagrebu, Beogradu, Mostaru i Banjaluci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad