Kako su svjetski mediji pisali o Povorci ponosa u Sarajevu

Vijesti 08. sep 201914:19 > 09. sep 2019 09:17
N1

Svjetski mediji jučer su s velikom pažnjom pratili dešavanja vezana uz prvu Bh. povorku ponosa koja je održana na sarajevskim ulicama.

Ono što posebno ističu jeste da je ova povorka održana uz veliku prisustnost policije i drugih sigurnosnih snaga te da je broj policajaca na ruti kretanja povorke bio oko 1000 pripadnika.

Navodi se i da se na čelu kolone nalazio transparent s natpisom „Ima izać'“ koji je bio i glavni moto ovogodišnjeg okupljanja.

Agencija „AP“ čiju vijest prenose i drugi svjetski mediji navodi da su učesnici povorke koristili pištaljke i bubnjeve dok su im s balkona mahali oni koji su odlučili dati podršku ovom okupljanju.

Screenshot

Također se navodi kako je nedaleko od ove rute kretanja održano i drugo okupljanje nekoliko desetina osoba koje je pozvala jedna kako se navodi konzervativna muslimanska grupa koja se protivi održavanju povorke.

Prema AP-ovom izvještaju protivnici su povorku opisali kao „grijeh“ i „poniženje“ za Sarajevo te da su na kraju okupljanja simbolično održali molitvu.

Screenshot

Svjetski mediji se pozivaju i na lokalne medije koji su izvijesitili da je povorci prisustvovao i američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson te da se povorka smatra svojevrsnim testom za Bosnu i Hercegovinu na putu prema Evropskoj uniji.

Televizijska stanica Euronews iz Sarajeva je imala direktan prijenos u saradnji sa agencijom „AP“ koji je također bio dostupan na njihovom YouTube kanalu za širu svjetsku publiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad