Za živote koji, kao ni bilo koji drugi, ne mogu biti među četiri zida

Vijesti 08. sep 201918:24 > 19:02
N1

Bosna i Hercegovina je među posljednjim zemljama u Evropi gdje je održana "Povorka ponosa". Međtim, Sarajevo se može pohvaliti da je protekla bez problema, za razliku od drugih gradova regije gdje su "Parade ponosa" održane uz nasilje. Sarajevska šetnja je počela kod Vječne vatre, a završena na Trgu Bosne i Hercegovine govorima organizatora. Skup je završen nastupom sarajevskog umjetnika Damira Imamovića, koji je izveo sevdalinku sa stihovima: "Neka ljubi ko god koga hoće."

Ima izać! – moto je prve ikada “Povorke ponosa” u Bosni i Hercegovini. A evo zašto su neki, od ukupnog broja od preko dvije hiljade koračali ulicama Sarajeva danas:

“Ja sam uvijek bila tamo gdje je pravda. Vrlo jednostavno. To je Sarajevo, gradsko Sarajevo, za sviju”.
“Veoma jednostavan odgovor.. Da šetam za slobodu, ljubav, sreću. Za prava”.
“Sve dok ima ‘jednakijih’ u društvu, nećemo imati slobodu kakvu priželjkujemo. Znači za slobodu svih nas podjednako – zato šetam”.

Šake u zraku u znak otpora, dugine boje na zastavama. Malim koracima, krenula je prva bh. “Povorka ponosa”.

Uz brojno policijsko osiguranje.

Uz podršku koja je uskoro stigla.

Postajali su glasniji i učesnici povorke.

Bez aviona, tenkova i kamiona – lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe uz podršku drugih danas su tražili vidljivost, prestanak nasilja i diskriminacije.

Uz kontinuiran nadzor policije, duže od sat vremena nakon polaska, učesnici “Povorke ponosa”, stigli su na Trg Bosne i Hercegovine.

“I danas, više nego ikad do sad poručujemo da ćemo se hrabro i dostojanstveno boriti za naše živote. Za živote koji kao ni bilo koji drugi ne mogu biti među svoja četiri zida. Za živote oslobđene od straha i nasilja jer je dosta”, poručuje Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora.

I nije dosta, kažu, samo LGBTIQ osobama.

“Osvajajući javni prostor, osjećamo veliku odgovornost, dužnost i solidarnost da govorimo o svim potlačenima u bh. društvu – o Romima, osobama sa invaliditetom, radnicima i radnicama, demobilisanim borcima, migrantima i izbjeglicama i svim onima koji su na bilo koji način stavljeni na marginu ili diskriminisani, a među kojima se nalaze i LGBT osob,e a koje trpe višestruku diskriminaciju”, ističe Branko Ćulibrk, član Organizacionog odbora.

A posljednja poruka poslana sa prve bh. “Povorke ponosa” glasi:

“Neka ljubi ko god koga hoće”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad