Njemački političari na Povorci ponosa

Vijesti 09. sep 201908:33 > 08:35
DW/Privatno

Ulicama Sarajeva jučer je šetalo četiri puta više građana nego se očekivalo, a trgom ispred zajedničkih bh. institucija odjekivalo je "Neka ljudi ko kog koga hoće".

Od Vječne vatre do Parlamenta BiH je šetala i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, te druge brojne osobe iz javnog i političkog života regiona i Evropske unije, piše DW.

“Prajd je znak da je u Bosni i Hercegovini moguća tolerancija i da je ova država na putu da ispuni uslove Evropske unije i pruži javni prostor za manjine i ljubav”, izjavio je u razgovoru za Deutsche Welle Manuel Sarrazin iz njemačke stranke Zelenih koji je posjetio Povorku sa svojom stranačkom kolegicom Terry Reintke.

Ova poslanica u Evropskom parlamentu također je naglasila da je održavanje Povorke jako pozitivno, ali da su pred vlastima i društvom u BiH ipak i drugi važni zadaci: „Vrlo je važna i društvena promjena koja mora da uslijedi. Kada se pogleda trenutna situacija, pred Bosnom i Hercegovinom je još dug put, jer treba postići vidljivost LGBTIQ populacije u javnom prostoru, te ovu temu postaviti u centar društvene diskusije”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad