Džindić: Za rudnik Breza ima rješenja, RMU Zenica nema način da se zaduži

Vijesti 09. sep 201913:31 > 13:33
N1

Stanje u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza, bila je tema današnjeg sastanka u Sarajevu između predstavnika Vlade Federacije BiH, Porezne uprave FBiH, Elektroprivrede BiH i menadžmenta ovih rudnika.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije  Nermin Džindić je prezentirajući zaključke sa sastanka, rekao da za rudnik Breza ima rješenja, te da se “u narednih pet-šest dana očekuje da se ona poslože”.  

– Prvi zaključak je da Rudnik Breza, uz saglasnost Elektroprivrede, u narednih nekoliko dana ide u dodatno kreditno zaduženje, čime će ovaj rudnik izmiriti svoje obaveze, koje po rješenju Porezne uprave iznose 6,5 miliona KM. Iza toga će se ići sa novim planom otplate starih dugova, uz tekuće, mjesečno plaćanje obaveza – kazao je Džindić. 

Kada je riječ o RMU Zenica, koji zapošljava nešto manje od 1.500 radnika, i u kojem obustava rada na dnevnom nivou donosi gubitke od oko 50.000 KM, Džindić je rekao da taj rudnik trenutno nema način da se kreditno zaduži i plati dugove.

– Dali smo rok deset dana Upravi i  Nadzorom odboru Rudnika Zenica da se očituju i daju kompletnu informaciju prema Upravi i Nadzornom odbnoru Elektroprivrede, a da oni u roku od deset dana zakažu sjednice i razmotre situaciju u kojoj rudnik trenutno posluje – kazao je Džindić.

Podsjetio je da u sklopu RMU Zenica djeluju tri rudnika- Stranjani, Stara Jama i Raspotočje, od čega su prva neprofitabilna i treba ih zatvoriti, dok se za Raspotočje još ne zna da li će doživjeti istu sudbinu.

– Prema planu iz 2015. Stranjani je neprofitabilan, on akumulira loš, negativan rezultat i već je trebao biti zatvoren. Stara jama također je ekonomski neodrživa, dok za Raspotočje treba uraditi rudarski projekt, odnosno analizu koja će pokazati ekonomsku i tehničku opravadanost budućeg funkcionisanja – kazao je Džindić, objasnivši da u Raspotočju postoji i problem akumulacije vode, koju je maltene teže izbaciti, nego li eksploatisati samu rudu.

Prema Džindićevim riječima, na današnjem sastanku donesen je i zaključak prema kojem se svi rudnici, odnosno njihovi direktori i nadzorni odbori moraju aktivirati da se obaveze prema Poreznoj upravi plaćaju redovno.

– U suprotnom, trebaju sami podnijeti ostavke ili će Ministarstvo, putem Elektroprivrede, naložiti zamjene izvršnih i generalnih direktora i članova nadzornih odbora, jer nisu u mogućnosti pratiti rad Vlade. A rad Vlade se bazira na tome da se porezi i doprinosi moraju plaćati na vrijeme – potcrtao je Džindić, rečeno je Feni u Uredu federalnog ministra energije, rudarstva i industrije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad