Fra Ivo Marković i Adnan Šteta gosti Novog dana

Vijesti 09. sep 201913:33 > 13:38
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Dok miruje bh. politička scena, žustri obračuni bh. intelektualaca dešavaju se na pjesničkim manifestacijama i promocijama knjiga. Ko bi trebali biti stvarni stvarni zagovornici kulturne zaostavštine i stvaralaštva u BiH? Kako napraviti nužan zaokret iz strasti sukoba u mir dijaloga, razumijevanja, prihvaćanja, za Novi dan govori bosanski franjevac fra Ivo Marković. Aktuelnosti sa naslovnica dnevnih novina komentariše Rubina Čengić iz Radija Otvorena mreža.

U Britanskom parlamentu ponovo će se glasati o prijedlogu premijera Borisa Johnsona da se održe prijevremeni izbori. Premijer priprema i nove planove za legalno sprečavanje bilo kakvog produženja roka za izlazak Velike Britanije iz EU-a. Nikola Marković, reporter N1, je u Londonu i donosi sve detalje.

U ovoj godini urađeno je više nego u proteklih 40 po pitanju izgradnje i rješavanja imovinskih odnosa na Prvoj transferzali – riječi su ministra saobraćaja KS Adnana Štete. Kako teče dinamika radova na ovoj saobraćajnici i na svim ostalim pokrenutim projektima za Novi dan govori resorni ministar.

Svake godine, skoro milion ljudi umire od samoubistva; “globalna” stopa smrtnosti je 16 na 100.000, ili jedna smrt svakih 40 sekundi. U posljednjih 45 godina stope smrtnosti od samoubistva su se uvećale za 60 posto širom svijeta. Broj počinjenih samoubistava raste i u BiH. Od 2014. do 2019. godine broj suicida je svake godine rastao za 3 osobe. Cilj obiljeležavanja ovog dana je podizanje svijesti da je suicid moguće spriječiti i da zanemarivanje mentalnog zdravlja doprinosi povećanju broja osoba koje počine ili pokušaju izvršiti samoubistvo. O ovoj temi će govoriti Đana Lončarica, psihologinja.

Sarajevo u augustu 2019. kroz objektiv Instagram fotografa tema je foto konkursa koji je završen, a sve zabilježene fotografije tokom proteklih sunčanih dana, brojnih dešavanja, fantastične zabave, glamura crvenog tepiha, poznatih ličnosti i selekcija odličnih filmova na Sarajevo Film Festivalu, moći će se pogledati na izložbi. Sarajevo Navigator slavi 150. jubilarno izdanje i tim povodom govorimo o izložbi i popularnom turističkom vodiču. Sve detalje ima izvršni direktor Sarajevo Navigator Enis Avdić.

Sa vama Minela Jašar – Opardija od 7 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad