Pendeš: ANP kao alat u rukama pojedinaca

Vijesti 09. sep 201915:31 > 15:38
N1

"Smatram da ANP kao jedno tehničko pitanje ne treba biti kamen spoticanja u izgradnji institucija BiH i implementiranju onoga što je demokratska vrijednost a to su izbori", poručila je danas ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš.

“Sami znate da je prošlo, još malo, pa godina dana, od izbora a još se nisu implementirali i to smatram jednom obavezom. ANP kao dokument i nacrt tog dokumenta je u stand by position u sadašnjem sazivu Vijeća ministara i kao takav insistirala sam da se o njemu očitujemo jer je to dokument BiH i to nije dokument koji su nama nametnuli iz NATO-a nego a propo odobrenog MAP-a za BiH, pet poglavlja na koja se trebamo osvrnuti gdje možda Ministarstvo obrane ima najmanje obaveza jer mi kontinuirano određene stvari radimo već dugi niz godina tako da obaveze koje su pred ovim Ministarstvom su u najmanjem možda obimu, s druge strane vladavina prava, zaštita sloboda, određena pitanja sa sigurnosnog aspekta, cyber security, osiguranje resursa, to su pitanja kojima se ne treba baviti Ministarstvo obrane, nego druge institucije, i zbog toga sam smatrala da je što prije potrebno u Vijeću ministara i na sljedećoj sjednici razgovarati, staviti tu točku dnevnog reda”, kazala je Pendeš i dodala:

“Zašto? Zato što je 9. mjesec. Mi govorimo o prvom Nacionalnom godišnjem programu za 2019. a ova godina je na izmaku, znači samim tim taj bi dokument trebao biti podložan reviziji i on nije trebao biti preduvjet jer je to tehničko pitanje koje sadašnji saziv Vijeća ministara trebao usvojiti i dostaviti i već raditi na sljedećem”.

Još je kazala da usvajanje prvog ANP-a nisu aktivnosti koje će sutra BiH dovesti u NATO.

“Aktiviranje MAP-a za BiH, usvajanje prvog Nacionalnog godišnjeg programa nisu aktivnosti koje će sutra dovesti BiH u NATO, mi moramo provesti tolike reformske procese, počevši od ustavnih reformi, Izborni zakon, vladavina prava, određene stvari kada govorimo o pravosuđu, finansijska, sigrnosna reforma jer prijetnje koje su bile prije možda pet godina nisu iste, to su izazovi koji se stalno mijenjaju i u tom smislu smatram da je se to previše, neću kazati ispolitiziralo, nego da je se našao ANP kao alat u rukama pojedinaca zbog možda nespremnosti da krenu u neke reforme koje su ozbiljnije, a te reforme su iste na putu ka NATO i EU”, kazala je Pendeš.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad