Banjalučki gimnazijalci osvojili pet medalja u Moskvi

Vijesti 09. sep 201916:58 > 19:10
N1

Banjalučki gimnazijalci osvojili su pet medalja na na četvrtoj Međunarodnoj olimpijadi metropola u Moskvi. U konkurenciji sa srednjoškolcima iz 45 metropola širom svijeta, Banjalučani su se izborili za medalje iz matematike, fizike i informatike.

Učenici banjalučke gimnazije opet su dokazali da se njihova škola sa pravom naziva i rasadnikom talenta. Najveći uspjeh banjalučkih gimnazijalaca na Međunarodnoj olimpijadi u Moskvi postigao je Marko Jojić u takmičenju iz matematike osvojio je srebro, a prošle godine na istom takmičenju uzeo je bronzu.

“Takmičio sam se sa 90 drugih učenika iz 45 zemalja sa svih kontinanata. Najveću konkurenciju su pravili azijati Kina i Indija”, kazao je Marko Jojić, učenik 3. razreda.

Bronzane medalje osvojili su Jovan vuković iz matematike, Marko Dimitrić i Leon Kosić iz informatike, te Sergej Krčmar iz fizike. U ekipnom plasmanu banjalučki gimnazijalci su zauzeli treće mjesto.

“Prošle godine sam bio mjesto ispod bronzane medalje, ove godine sam je uzeo. Takmičio sam se sa 88 drugih ljudi iz 45 zemalja, bio sam u top 40% i zadovoljan sam svojim uspjehom a i radio sam više nego prošle godine”, kazao je Leon Kosić, učenik 3. razreda.

“Drugi put idem na ovo takmičenje, prošle godine sam isto uzeo bronzanu medalju iz fizike mada je ove godine rezultat bio bolji nego prošle ali nije eksperimentalni dio jer nismo imali baš uslova da se pripremimo ali na teoriji smo nadoknadili tu razliku”, dodao je Sergej Krčmar, učenik 3. razreda.

Učenici imaju ogroman potencijal ali za bolje rezultate na planetarnim takmičnjima potrebna je i pomoć visokoškolskih ustanova, upozoravaju profesori.

“Neophodno je i da nas oslušne ministarstvo i da profesori koji rade sa djecom da im bud enorma umanjena za određen broj časova da bi se on mogao istinski posvetitu radu sa tom djecom, imamo izuzetne učenike ali u sklopu redovne nastave mi nemamo dovoljno prostora da se njima bavimo”, istakla je Branka Fadžan, profesorica matematike u Banjalučkoj gimnaziji.

Banjaluka je bila najmanji grad od 45 metroplola koje su na Međunarodnu olimpijadu poslale svoje najtalentovanije učenike. I pored tog, protiv srednjoškolaca iz metropola poput Pekinga, Njujorka, Bostona,… banjalučki gimnazijalci su uspjeli da osvoje odličja i sa njima se vrate u grad na Vrbasu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad