Ljubić: Cilj nam je da BiH ne bude vlasništvo određene etničke skupine

Vijesti 10. sep 201912:42 > 12:58
N1

U Mostaru je održana sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, a po završetku sjednice, medijima se obratio predsjednik HNS-a Božo Ljubić.

Ljubić je u svom obraćanju rekao kako su se pojavile određene manipulacije kada je u pitanju izjava visokog zvaničnika američkog State Departmenta i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metthewa Palmera u kojoj je izjavio izjavio da se SAD ponovo fokusiraju na zapadni Balkan te poručio:

Plasiralo se, posebice u sarajevskim medijima, kao da je Palmer protiv bilo kakve etničke ravnopravnosti, a on je ustvari izjavio da je vizija SAD da sve zemlje Zapadnog Balkana budu građanske a ne vlasništvo određene etničke skupine, što je i naš cilj. Cilj nam je da BiH ne bude vlasništvo određene etničke skupine, već da bude država tri ravnopravna naroda i u tom kontekstu zagovaramo federalizam. Iskustva razvijenih država su pokazala da se nacionalno i građansko ne isključuju već se međusobno uvjetuju i nadopunjuju i Palmerova izjava ne odudara od tih stajališta. Međutim u BiH se bilo što što se ne razumije, odnosno izjave izvrću i dolazi do nesporazuma“.

Na pitanje kako komentira mogućnost da bi Šuica mogla naslijediiti Johannesa Hahna, Ljubić je odgovorio: “Šuica je imenovana za potpredsjednicu za demografiju i demokraciju Evropske komisije i ona sada ima širi resor nego što ga je imao Hahn. Koliko sam mogao vidjeti, taj resor nije dodijeljen još nekome posebno, a da li će biti pridodan i da li će se nalaziti u širom resoru Šuice, još ne možemo znati”.

Govorio je i o tome šta bi to trebalo značiti u kontekstu BiH.

To bi trebalo značiti da bi EK trebala slijediti preporuke Evropskog parlamenta i da se BiH kroz jedan preustroj u tom procesu simultano i komplementarno procesu pridruživanja Evropskoj uniji pretvori u jednu državu koja će biti sposobnu za eurointegracije, a onda samo istinski ako se konstituirana načelima federalizma i da ona postane vlasništvo svih njenih građana a ne određene etničke skupine kao što je to rekao Palmer“, komentarisao je.

Predsjednik HNS-a je komentarisao i današnji protest rudara pred zgradom Vlade FBiH te istakao kako očekuje da se Federalna vlada odnosi prema problemima rudara kao i prema problemima Aluminija te da treba da ih počne rješavati.

“Očekujem i da radnici Aluminija traže svoja prava prvenstveno tamo gdje je locirano najviše odgovornosti a to je Federalna vlada a ne pred stranačkim institucijama itd”, poručio je Ljubić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad