Jašarević: Rješenja za Rudnik Breza ima, a za Rudnik Zenica ne

Vijesti 10. sep 201913:24 > 13:32
N1

Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH, kazao je danas nakon sastanka sa rudarima kako postoji rješenje za Rudnik Breza, ali da za Rudnik Zenica ne, jer je u teškoj situaciji, kako je izjavio.

“Stavovi Elektroprivrede su istovjetni jučerašnjim stavovima ministra Džindića. To su temeljni principi održive energetike u FBiH u kome Elektroprivreda unatoč svim izazovima raspolaže resursima da revitalizira proizvodnju u rudnicima uglja u sastravu koncerna investiranjem u rudnike i zajedno sa Vladom FBiH da iznađemo sredstva i zajedno sa Vladom FBiH da iznađemo sredstva za reorganizaciju i restrukturiranje rudnika. Bez ta dva principa nije moguće održati sistem”, kazao je Jašarević te dodao:

Kad je u pitanju dnevna problematika, za Rudnik Breza ćemo iznaći rješenja jer je problem jednostavniji a za Rudnik Zenica nismo mogli jer je u teškoj situaciji. Od tri jame jedna je aktivna“.

Naglasio je kako Elektroprivreda BiH u skladu sa svojim aktima ne može naći rješenje za izlazak iz takve situacije.

Podsjetimo, više od 500 članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i svih rudnika uglja, okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon okupljanja i početnog skandiranja, blokirali su cestu pored zgrade Vlade FBiH i najavili sastanak sa nadležnim u 12 sati.

Njihov osnovni zahtjev je obezbijediti mogućnost primjene aktuelnog kolektivnog ugovora za rudniku u Zenici i Brezi. Ukoliko zahtjev ne bude usvojen, najavili su masovne proteste i generalni štrajk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad