Forto: Sa Konakovićem imamo političko razmimoilaženje oko jedne stvari

Vijesti 10. sep 201918:46 > 18:47
N1

Imate konzervativni i liberalni politički stav. Bitno nam je da imamo jasan program koji smo dogovorili, da funkcionišemo, kazao je za N1 premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.

Trpi li Vlada KS posljedice različitih stavova koalicionih partnera povodom održane “Povorke ponosa”?

Ne trpi, ono što je bitno ova koalicija je sastavljena od šest stranaka. Potpuno je razumljivo da nemamo jednake stavove oko svih pitanja. Imamo sasvim dovoljno posla da uradimo za stvari oko kojih se slažemo.

Smetaju li vam razlike u stavovima sa vašim koalicionim parterom i predsjednikom Naroda i pravde, Elmedinom Konakovićem?

Imamo jedno političko razmimoilaženje oko jedne stvari. Imate konzervativni i liberalni politički stav. Bitno nam je da imamo jasan program koji smo dogovorili, da funkcionišemo. Kad imate šest ljudi u jednoj prostoriji sasvim je normalno da se neće složiti, a kamoli kada imate šest različitih političkih stranaka. Ono što je bitno da u vezi sa našim programom nema dileme.

Šta se događa s ostavkom ministrice Bogunić? NiP je najavio brzo imenovanje nove osobe? Je li nema kandidata ili…?

Moram napomenuti da nije bilo Skupštine da se izvrši imenovanje nove osobe na čelo ministarstva nakon što je ministrica Bogunić dala ostavku. Iz Naroda i pravde su rekli da će ponovo biti ministrica, dakle žena. Očekujem da će naredna Skupština biti krajem mjeseca i očekujem da ćemo imati ime. Ministrice Bogunić radi, dolazi na posao i vrlo je odgovorna.

Štrajk zdravstvenih radnika, imate li rješenje?

Ne radi se o štrajku zdravstvenih radnika nego o štrajku radnika u zdravstvu. Sindikat radnika u zdravstvu predstavljaju uglavnom medicinske sestre, tehničko osoblje i ostalo osoblje poput računovođa, ekonomista…Doktori ne učestvuju u štrajku i što je meni najvažnije niti jedan pacijent nije bio oštećen za vijeme štrajka. Činjenica je da je Sindikat tražio povećanja. Imajuću u vidu da su prethodne vlade velikodušno, između 15 i 30 posto, povećala sva primanja – mi smo odlučili da će ova Vlada unaprijediti kvalitetu programa i da sva sredstva koja se nađu u Fondu zdravstvenog osiguranja da uložimo u uslugu. Otvaramo novu pedijatriju, novo porodilište, imamo program za liječenje teško oboljele djece….To je u ovom trenutku značajno bitnije nego još jedno povećanje primanja radnika u zdravstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad