I treća bomba uklonjena sa gradilišta u Sarajevu, je li to konačan broj?

Vijesti 10. sep 201919:25 > 19:36
N1

Tokom proteklih sedam dana na gradilištu iza RTV doma pronađene su tri iste avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 500 kg. Sve tri uspješno deaktivirane i transportovane, biće potpuno uništene u petak na poligonu za uništavanje eksplozivnih naprava. Međutim iz Federalne uprave Civilne zaštite poručuju da prema njihovim analizama, ovo nije konačan broj.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, na lokaciji gdje je trenutno gradilište tržnog centra, bačeno je 1.110 tona bombi. Nakon uspješno deaktivirane i transportovane na sigurno, dvije avio-bombe, pronađena je još jedna, treća. Njihova težina je 500 kg, a kolika je zapravo njihova razorna moć?

“Bomba sadrži 160 kg eksploziva. Računski opasni radijus, dakle radijus prema kojem mi računamo sigurnu zonu prilikom uništavanja kod ove bombe iznos 1.125 metara, dakle zaokružićemo na 1.200 metara”, kazao je, Sead Vrana iz FUCZ.

Baš kao i prethodne dvije i treću avio bombu pronašli su građevinski radnici na terenu. Na pitanje da li je sigurno nastavljati radove na toj lokaciji Iz FUCZ kažu da su poduzete sve potrebne mjere predostrožnosti, te da se sa otkopavanjem, nastavlja.

“Definitivno u cijeloj BiH je moguće da u bilo kojoj lokaciji da se nađe avio bomba. Tako da mi ne možemo nigdje reći da je nešto bezbjedno ili da nije bezbjedno. Način kako se to radi, kako se to može, to će se primjenjivati i primjenjuje se upravo jer nemate neku drugu mogućnost da kažete ne treba tu ništa raditi. Ta bomba predstavlja opasnost, dok je u zemlji, a da bi je našli moramo je otkopavati, sloj po sloj kao što radimo ovdje”, kazao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

S obzirom da su sve tri bombe pronađene u istoj ravni, FUCZ prema dosadašnjim analizama pretpostavlja da su bačene iz istog aviona. Baš kao i prethodnih dana, njihovi radnici uz pomoć lokatora i detektora nastaviće pokušavati pronaći eventualnu novu bombu, iako im je zbog velikog prisustva metala i otpada na gradilištu, to otežano.

Radovi na ovoj lokaciji se nastavljaju i dalje ali uz stalnu prisutnost FUCZ, koji kako kažu prema njihovoj slobodnoj procjeni može ih biti još tri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad