Kad se želja, volja i trud unovče, stvara se egzistencija i nova radna mjesta

Vijesti 10. sep 201919:50 > 19:59
N1

Korisnice Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena iz Živinica, koji realizuje USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama, danas su održale sastanak sa predstavnicima Ambasade SAD-a i USAID-a. Blizu 100 hiljada maraka izdvojeno je za 14 biznisa, od čega pola novca daje USAID, a pola opština Živinice. Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Mašina, konci, vez, tradicija. Stvari koje su odavno većina žena ispustile iz ruku. Ali ove nisu. Njeguju tradiciju poučene starijim ženama.

“Gledale su od mene. Tako su brzo shvatile, brzo rade. Sve isto radimo. Pletemo čarape, vezemo, heklamo. Sve što ima radova, sve znamo i sve radimo”, priča Esma Kamberović, Žene za tradiciju „Amanet“ Živinice.

A kad se želja, volja i trud unovče, stvara se egzistencija i nova radna mjesta.

“Nas je 12 ukupno. Bitno nam je jer nijedna žena nije zaposlena. Ja sam radila 14 godina i ostala bez posla i pokrenula ovo. Obnavljamo stare tehnike tradicionalnih zanata i tu stvaramo gotov proizvod”, otkriva Sanela Čičkušić, Žene za tradiciju „Amanet“ Živinice.

“Ja sam imala svoju malinu. Tako da od sezonskog rada stvorila sam sada stalno zaposlenje za sebe i sve radnike koji su bili u sezonskom radu. Znači, želim da to bude stalni rad uz registrovan obrt”, dodaje Kadira Ahmetović, obrtnica.

Ovih 14 ambicioznih žena u Živinicama potpisalo je ugovor o dodjeli sredstava. One su angažovane u ugostiteljstvu, zanatima, poljoprivredi, uslužnim djelatnostima i proizvodnji eko povrća. Od USAIDA-a poduzetnice dobijaju finansijsku i mentorska podršku.

“Imaju podršku godinu dana gdje mogu naučiti mnogo od naših saradnika kako graditi biznis, kako plasirati svoje proizvode na tržištu ali i ojačati sebe kao ženu, obzirom da znamo da kod nas tradicionalno žene nisu ohrabrene da pokreću biznise”, navodi Jasmin Bešić, USAID.

“Cilj nam je razviti agroturizam. Smatramo ovo jako dobrim projketom, obzirom da iza ovog stoji američka vlada. To je ono što nam daje mogućnost da dobijemo još neka druga sredstva koja će pomoći, kako razvoju ruralnog dijela turizma, tako i razvoju naše kompletne lokalne zajednice”, kaže Samir Kamenjaković, načelnik Živinica.

Lokalna zajednica i ove žene imaju kapacitet i šanse da budu poduzetnice. Da je njihov rad cijenjen, pokazuje činjenica da jedna muška košulja košta 100 eura na stranom tržištu.

Iz opštine Živinice kazali su da forsiraju ovekve projekta, a sve u cilju jačeg razvoja lokalne zajednice u kojem mogu učestvovati svi članovi društva, a posebno nezaposlene žene sa sela. Lokalna zajednica najavila je nove projekte,a sve kako bi žene iz ruralnih naselja osjećale se korisno, radile razne proizvode, a nadasve, bile zaposlene. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad