Ćudić za N1: Evidentno je da Dodik ima plan B

Vijesti 11. sep 201908:31 > 08:57
N1

Sabina Ćudić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednica Naše stranke, govorila je za Novi dan.

Danas će se održati sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH a Ćudić je za N1 kazala kako će se danas govoriti o rudarima koji od juče štrajkuju te je navela kako će se naći izvještaj o stanju u rudnicima od proteklih osam godina.

Mnoge informacije nisu bile na dnevnom redu. Ne očekujem nikakvo razrješenje, očekujem mnogo diskusije i malo rezultata. Izjava generalnog direkrotra Elektroprivrede bih nazvala bermudskim trogulom, jer govore da nisu znali šta se dešavalo. Stanje o rudnicima se spominje paralelno sa Aluminijem. Stečaj nisu rješenja, bankrot giganata nije rješenje“, rekla je.

Na pitanje može li se staviti ta tačka o rudarima kao prva tačka dnevnog reda a ona nam je odgovorila: “Mi smo i za neke druge tačke intervenisali i prije i mislim da su tu ruke opozicije svezane. Neprijatno mi je predlagati jer se neće razgovarati o tome. Ono što je evidentno jeste da je bezidejna Federalna vlada, ako je možemo tako nazvati. Ona mora uživati legitimitet iz izbora koji ova Vlada nema. Ja se bojim da do toga neće doći“.

Sabina Ćudić je govorila i o trećoj redovnoj sjednici i razlozima zbog kojeg nije održana.

Treća redovna sjednica je bila zakazana još u junu, prekinuta je naprasito bez ikakvog objašnjenja, jer nisu željeli da se razmatraju neke tačke. Juče je usvojen Plan rada Vlade FBiH za 2019. godinu koji je direktno prepisan od 2018, 2017. i dobrim dijelom 2016. Od riječi do riječi – zajedno sa gramatičkim greškama. To vam ukazuje na jednu neozbiljnost. Imali smo vrlo važne tačke, Izvještaj o radu Vlade uz obećanje da će se vlast formirati u narednih 15 dana, taj rok je istekao 10. jula. Mi smo duboko u septembru. Jako puno podataka se krije, kako od nas zastupnika i sasvim sigurno i od građana“, istakla je Ćudić za N1.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova daje sebi ocjenu od 47 posto i predlaže identičan Plan rada za ovu godinu. Ni sami sebi ne daju prolaznu ocjenu. Ministarstvo obrazovanja i nauke sebi daju ocjenu 10 plus”, dodala je.

Kazala je i kako dnevni red ima niz nacrta, a da oni po pravilu podržavaju nacrte te naglasila kako se nada da će fokus biti na rudarima koji su apsolutni prioritet.

Godina dana će uskoro biti kako nemamo formiranu vlast. Pitali smo je i da li bi rješenje mogli biti vanredni izbori.

Upozoravala sam na nedostatak plana B učesnika pregovora. Evidentno je da Dodik ima plan B, a nije mi jasno ima li plan B drugih pregovarača. Plašim se za procese koji nas čekaju. Bojim se da smo u jednoj pat poziciji iz koje se ne nazire izlaz. Niži nivoi se vežu za formiranje vlasti na višim nivoima. Ako pogledate izjave ljudi poput Matthewa Palmera u kojoj se oni okreću lokalnim nivoima vlasti je nečuvano da osoba tog ranga govori o vladi KS u najozbiljnijim intervjuima“, komentarisala je.

O tome postoje li problemi po pitanju vlasti u Kantonu Sarajevu je kazala: “Nisam više u Skupštini KS, ali pratim i dalje rad. DF ima ministricu zdravstva i fantastično sarađuje sa ostalim ministrima, tako da nema sumnje da je ovo možda najsinhronizovanija vlada s obzirom da je u pitanju sastav od šest stranaka”.

Pitali smo je da li je moguća nova koalicija u državnom parlamentu, te a li je Naša stranka imala takav vid razgovora, a ona nam je rekla: “Postoji politička odgovornost kada vidite da je država blokirana. Postoji politička i ljudska odgovornost da se traži dogovor sa ljudima koji takođe dolaze iz dijelova BiH koji su većinski iz hrvatskog dijela i Republike Srpske. Sasvim sigurno postoje ti dogovori, ali tražimo načina da deblokiramo procese“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad